1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Professori: Kreikan tukeminen ei ole aiheuttanut meille kustannuksia

Kansantaloustieteen emeritusprofessorin Paavo Okon mukaan riskejä on olemassa, mutta Kreikka ei ole Suomelle ns. kohtalon kysymys.

Kuva: Karl-Josef Hildenbrand / EPA

Kansantaloustieteen emeritusprofessori Paavo Okko sanoo, että tähän mennessä Kreikan tukemisesta ei ole tullut mitään korkorasitusta Suomen veronmaksajille.

– Minusta on hyvä korostaa, että tähän mennessä ei ole tapahtunut sellaista, joka olisi vienyt meiltä ostovoimaa tai aiheuttanut meille kustannuksia, sanoo kansantaloustieteen emeritusprofessori Paavo Okko.

Hän perustelee näkemystään sillä, että rahan liikkeitä on tapahtunut, mutta Kreikalle tietyllä riskillä lainattu raha ei tullut Suomen kansantaloudesta vaan se oli velkarahaa markkinoilta.

Sen verran optimisti olen, että eivät nämä riskit pahimmillaankaan Suomea kaada. Kreikka ei ole Suomelle kohtalon kysymys.

Paavo Okko, kansantaloustieteen emeritusprofessori

– Kyllä ymmärrän, että kansa on kyllästynyt jo siihen, että Kreikalle annetaan tukipaketteja, mutta tosi asia on, että Suomelta on mennyt yksi miljardi lainaksi vuonna 2010 ja vuonna 2012 olemme vain pistäneet nimen paperiin takuumiehenä niille luotoille.

– Tähän mennessä tästä miljardista ei ole tullut mitään korkorasitusta Suomen veronmaksajille. Ei se muodostunut niin hyväksi bisnekseksikään, kuin silloin sanottiin. Siinä oli mahdollisuus, että me olisimme saaneet Kreikalta korkoja enemmän, mitä me itse maksamme, kertoo Okko.

– Tällaista se rahoitustoiminta on, että siinä on ne riskit ja ennalta voi näyttää siltä, että se hoituu ja perästäpäin näkee kuinka siinä käy.

”Euroalueen koossapitäminen on niin iso asia, että kolmas tukipaketti ollaan valmiita tekemään”

– Tilanne on minun mielestäni erikoinen. Siis tähän mennessä ei ole tullut kustannuksia, mutta melko varmasti tiedämme, että kustannuksia tulee ja nyt parhaillaan mietitään, että annetaanko vielä lisää velkaa.

Professori Okko näkee, että Kreikan kolmatta tukipakettia tehdään siksi, että euroalue pysyisi koossa.

– Euroalueen koossapitäminen on niin iso asia, että sen eteen ollaan valmiita tekemään kolmas tukipaketti. Okko toteaa, että tavalla tai toisella ennemmin tai myöhemmin annetaan helpotuksia, vaikka velkoja ei tällä hetkellä ole poliittisesti mahdollista suoranaisesti leikata.

Kreikka ei ole Suomen kohtalon kysymys

– Sen verran optimisti olen, että eivät nämä riskit pahimmillaankaan Suomea kaada. Kreikka ei ole Suomelle kohtalon kysymys, sanoo kansantaloustieteen emeritusprofessori Paavo Okko.

– Kohtalon kysymys on se, että saadaanko meidän oma kansantalous kääntymään kasvun tielle. Ongelman perussyy on se, että koko euroalue on ollut velkaantumisen takia näin vaikeassa tilanteessa. Tällä hetkellä euroalue kasvaa kohtalaista vauhtia, mutta miten Suomi pääsisi siihen mukaan. Se on se kohtalon kysymys.

Haastattelun taustana on Paavo Okon Turun Sanomissa 1.8. 2015 julkaistu kirjoitus (siirryt toiseen palveluun) Mitä Suomi on jo menettänyt tai voi vielä menettää Kreikassa.