1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Aliupseerikouluun määrätään puoliväkisin: "Kaikki eivät ymmärrä sen hyötyjä"

Osa varusmiehistä kokee aliupseerikouluun pääsemisen kunnia-asiaksi ja toiset pakoilevat sitä kaikin keinoin. Ajoittain varusmiehiä joudutaan määräämään sinne vasten tahtoaan. He eivät koulutuspäällikön mukaan yleensä tiedosta koulutuksen tarjoamia hyötyjä.

Kotimaan uutiset
Varusmiehiä.
Yle

Varusmiehet ovat astuneet asepalvelukseen viimeksi heinäkuussa. Moni tekee näinä hetkinä päätöksen aliupseerikouluun menemisestä. Sinne valitaan vain koulutukseen soveltuvat henkilöt, mutta heitä ei aina löydy riittävästi ilman suostuttelua.

– Osaan tehtävistä rekrytointi on helpompaa, mutta toisiin joudutaan käskemään. Näitä tehtäviä on saapumiserästä riippuen vähän eri tavalla, kertoo koulutuspäällikkö everstiluutnantti Vesa Helminen.

Helmisen mukaan tilanne ei ole juurikaan muuttunut vuosien aikana. Hän uskoo, että kiinnostus aliupseerikoulutusta kohtaan riippuu pitkälti varusmiesten tulevaisuudensuunnitelmista.

– Jotkut ovat tiedostaneet aliupseerikoulun hyödyt pitkällä tähtäimellä esimerkiksi tulevaisuuden koulutuksen tai työelämän kannalta. Mutta joukossa on myös sellaisia, jotka katsovat pelkästään tätä hetkeä ja varusmiespalvelusta. Heidän kanssaan hyötynäkökulmia pitää joskus ottaa esille, Helminen toteaa.

Lue seuraavaksi