Hyppää sisältöön

Lahjoituksena saatu uusi reppu voi pelastaa koululaisen syksyn

Vapaaehtoisjärjestö Hope ry kerää uusia koulureppuja ja penaaleja taloudellisessa ahdingossa olevien perheiden lapsille. Viime aikoina apua on hakenut uusi asiakasryhmä - ahdingossa olevat pienyrittäjät.

Tiiminvetäjä Kirsi Stenvall Hope ry näyttää lasten reppua joka on saatu lahjoituksena Kuva: Mauri Tikkamäki / yle

Tampereen Onkiniemessä sijaitsevassa Hope ry (siirryt toiseen palveluun):n toimipisteessä on alkamassa syksyn sesonki. Vapaaehtoistyöntekijät lataavat lastenvaatteita, kenkiä ja muuta tavaraa hyllyille. Ovi on käynyt viime aikoina tiuhaan. Apua on hakenut moni sellainenkin, joka ei uskonut niin käyvän.

Itse itsensä työllistänyt yrittäjä voi huomata, että pitkittynyt taantuma alkaa näkyä omassa ruokapöydässä ja vaatekaapissa. Kun koulut alkavat, tarvitaan uusia vaatteita ja koulutarvikkeita.

Kissareppu ilahduttaa ekaluokkaluokkalaista

Tämä lama on pakottanut yrittäjiäkin kääntymään avun puoleen. He eivät saa työttömyyskorvausta, mikäli yritys on toiminnassa. Toimeentulotukikin jää tavoittamattomiin.

Kirsi Stenvall

Hope ry:llä on parhaillaan käynnissä koulureppujen ja penaaleiden keräys. Lahjoitetun tavaran tulee olla ajanmukaista ja mielellään uutta, jotta lapsi voi tuntea olevansa samanarvoinen ikäistensä kanssa.

Tiiminvetäjä Kirsi Stenvall näyttää reppuhyllyä, jossa värivalikoima yltää pinkeistä eläinkuvarepuista hieman tummempiin sävyihin. Keräys on lähtenyt hyvin käyntiin.

– Jopa aivan tuliteriä reppuja on saatu. Aikanaan tuokin kissankuvareppu on ekaluokkalaisen ylpeytenä elämän ensimmäisellä koulutiellä, Kirsi Stenvall kertoo.

Avustusta saa sopimalla tapaamisen sähköpostitse.

Pienyrittäjien ahdinko näkyy

Pitkittynyt taantuma on ajanut monet itse itsensä työllistäneet tiukille.

– Tämä lama on pakottanut yrittäjiäkin kääntymään avun puoleen. He eivät saa työttömyyskorvausta, mikäli yritys on toiminnassa, kertoo tiiminvetäjä Kirsi Stenvall.

Yrittäjän ammatin valinneet ovat Stenvallin mukaan nykymuotoisen tukiverkon väliinputoajia.

– Toimeentulotukikin jää tavoittamattomiin. Siinä otetaan omaisuus huomioon, ja usein se omaisuus on sitä, mitä yrittäjä työssään tarvitsee.

– Monelle kynnys hakea apua tuntuu korkealta, mutta sitten huomataan, että eihän se niin kamalaa olllutkaan, Kirsi Stenvall kertoo.