Suutari muistuttaa: Harjoitelkaa ekaluokkalaisen kanssa kotioven avaamista

Koulujen alkaminen tuo vipinää kaupankäyntiin. Esimerkiksi kirjakaupoille se on vuoden toiseksi tärkein sesonki heti joulun jälkeen. Koulujen alku vilkastuttaa myös monen muun alan liikkeitä, esimerkiksi suutariliikkeissäkin riittää nuoria asiakkaita.

Kotimaa
Suutari Henry Aho.
Suutari Henry Aho.Yle / Jari Peltoperä.

Koulujen alkaessa tavaraa menee kaupaksi normaalia enemmän myös suutariliikkeessä.

– Varsinkin kotiavaimet, kaulanauhat ja avaimen vääntöapulaitteet ovat kysyttyjä, kun pienet koululaiset aloittavat koulutaipaleensa, kertoo kemiläinen suutari Henry Aho.

Aho haluaakin muistuttaa, että varsinkin ekaluokkalaisten olisi hyvä harjoitella kotioven avaamista, nykyovet kun tuppaavat olemaan raskaita ja tiiviitä.

– Ekaluokkalaiselle avaimen käyttö voi olla vähän hankalaa. Siksi olisikin hyvä kotona tehdä avaintreenejä, eli opetella aukomaan ovi vaikka sata kertaa, niin se onnistuu talvipakkasillakin sujuvasti, Aho vinkkaa.

Jaana Metsänen ja käytetyt sekä uudet oppikirjat.
Jaana Metsäsen mukaan jopa puolet oppikirjoista ostetaan käytettyinä.Yle / Jari Peltoperä

Käytetty kirjakin kelpaa

Koulujen alkaminen on kirjakaupoille vuoden toiseksi tärkein sesonki heti joulun jälkeen.

Esimerkiksi Meri-Lapissa myynti kolminkertaistuu normaalin ajankohtaan nähden koulujen alkaessa.

Nykyään myös entistä useampi ostaa oppikirjansa käytettynä. Suomalaisen kirjakaupan Kemin ja Tornion myymälöissä käytettyjä oppikirjoja on ostettu ja myyty nelisen vuotta.

– Meidän myymistä oppikirjoista kohta jopa puolet ostetaan käytettyinä. Ihmiset ovat valveutuneita kierrätyksestä ja käytettyjen kirjojen hinnat ovat edullisempia, sanoo myymäläpäällikkö Jaana Metsänen.