Steriloitavaksi pitkän punninnan jälkeen – "Kuka määrittelee, että ehkäisyn pitäisi olla pelkästään naisten asia?"

Steriloiduksi haluaa vuosittain noin kaksi tuhatta suomalaismiestä. Määrä on hienoisessa kasvussa. Yksi epäröi alapäähänsä kajoamista, toinen pelkää mieskunnon menettämistä.

Kotimaa
Miehen kädet.
Yle

Ehkäisykeinot miesten käyttöön ovat vähissä. Parisuhteessa syntyvyyden säännöstely voisi olla molempien sukupuolten asia, mutta miehet suhtautuvat kondomiin penseästi (siirryt toiseen palveluun) ja sterilisaatio on toistaiseksi vain parin tuhannen miehen valinta vuodessa (siirryt toiseen palveluun).

Muutama vuosi sitten järvenpääläinen Anssi Vesterinen (34) päätti yhdessä vaimonsa kanssa, että kolme lasta saa riittää. Eri ehkäisykeinojen puntarointi johti Vesterisen tilaamaan ajan omaan vasektomiaan. Pillerit eivät kiinnostaneet ruuhkavuosien keskellä, sillä hormonaalinen ehkäisy heikensi vaimon vointia, eikä nuorehko pariskunta halunnut palata vuosikausiksi käyttämään kumiakaan.

– Se oli yhteinen päätös. Miehenä haluan kantaa oman vastuuni tässä asiassa. Se on vähintä, mitä pystyn tekemään. Tämä on minun tapani sitoutua tähän avioliittoon ja tehdä [ehkäisy] helpommaksi, Anssi Vesterinen sanoo.

Steriloinnit ruuhkautuneet julkisella

Valtaosa miesten steriloinneista tehdään Helsingissä ja Uudellamaalla. Sairaanhoitopiirin (HUS) vasektomiat on keskitetty Peijaksen sairaalaan, jossa toimenpide tehdään joka viikko kahdelle miehelle.

Vasektomia.
Yle Uutisgrafiikka

Odotusaika vasektomiaan on kaksi vuotta. Ylen saamien tietojen mukaan jonot eivät johdu niinkään vasektomian kasvaneesta suosiosta vaan siitä, että hoitotakuun piiriin kuuluvien sairauksien hoito työntää sterilisaation odottajat omaan hitaasti etenevään jonoonsa. Tällä hetkellä vasektomiaan julkiselle puolelle jonottaa pääkaupunkiseudulla 532 miestä.

Potilasjonoja on purettu siirtämällä osa vasektomia-lähetteistä Porvooseen. Sterilisaation haluavat miehet ovat hakeutuneet toimenpidettä varten myös Hämeenlinnaan ja Lahteen. Mikäli pitkä jonotus ei kiinnosta, sterilisaatioita tehdään myös yksityisillä lääkäriasemilla. Moni kunta jakaa tarkoitukseen palveluseteliä, näin myös HUS:n alueella.

Anssi Vesterinen teetti oman vasektomiansa yksityisasemalla mutta vasta puolen vuoden perusteellisen harkinnan jälkeen.

Mieskunto säilyy entisellään

Kun nainen kantaa vastuun ehkäisystä (siirryt toiseen palveluun), tarjolla on kymmenisen vaihtoehtoa, ja melkein kaikki niistä kajoavat naisen hormonitoimintaan. Sterilisaatiossa käy parisen tuhatta naista vuodessa – määrä on laskenut jyrkästi hormonikierukan yleistyttyä.

– Kuka määrittelee, että ehkäisyn pitäisi olla pelkästään naisten asia? Naiset kuitenkin kantavat kotona keskimäärin suurimman vastuun. Ehkäisyn pitäisi olla tasa-arvoista, Anssi Vesterinen pohtii.

Vesterisillä miehen sterilointi on vaikuttanut parisuhteeseen vain myönteisesti. Anssi Vesterisen mukaan "vehkeet pelaa" normaalisti ja halut ovat tallella. Mitkään netistä luetut ennakkoluulot seksielämän kärsimisestä tai miehisyyden menettämisestä eivät käyneet toteen.

– Vaimo sanoo olevansa erittäin tyytyväinen, Vesterinen hymyilee.

Perusteellinen puntarointi tarpeen

Vuosittain kourallinen sterilisaatiota jonottavista miehistä ilmoittaa muuttaneensa mielensä: he eivät haluakaan peruuttamatonta toimenpidettä. On saattanut esimerkiksi tulla ero ja uuden kumppanin kanssa lisääntyminen onkin taas ajankohtaista.

Lisäksi muutamat jo steriloidut toivovat, että katkaistut siemenjohtimet yhdistetään uudelleen, vaikkei hedelmällisyyden paluusta ole mitään takeita.

Kuka määrittelee, että ehkäisyn pitäisi olla pelkästään naisten asia?

Anssi Vesterinen

Miessukupuolella on kyky tuottaa jälkeläisiä käytännössä kuolemaansa saakka. Naisilla kyky säilyy vain vaihdevuosiin saakka. Vasektomiaa pohtiessaan moni mies yrittääkin nähdä tulevaisuuteen: olisiko lisääntymiskyvylle vielä tarvetta. Osa varautuu elämänmuutoksiin jättämällä siemennestettään spermapankkiin.

Anssi Vesterinen ei halua suositella sterilisaatiota kevyin perustein kenellekään. Itse hän kertoo miettineensä lähinnä sitä, rohkeneeko iltatähden laskea kokonaan laskuista pois. Mies päätti rohjeta.

– Totta kai, kun välillä näen pieniä lapsia, tuntuu hellältä sydämessä. Mutta se nyt on ihan normaalia. Kyllä tämä on ollut ihan oikea ratkaisu.