1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Nato-komentaja kehottaa Suomeakin lisäämään valmiutta ja reagointikykyä Venäjän varalta

Sotilasliitto Naton Euroopan-joukkojen komentaja, kenraali Philip M. Breedlove pitää Venäjää uhkana Euroopalle, mutta ei usko välittömään sodan vaaraan Itämeren alueella. Suomessa vieraileva amerikkalaiskenraali toivoo Suomelta lisää yhteistyötä Naton kanssa.

Naton korkein sotilasjohtaja Euroopassa, yhdysvaltalainen kenraali Philip M. Breedlove Helsingissä tiistaina. Kuva: Seppo Samuli / Lehtikuva

Kysymykseen sodan mahdollisuudesta Itämeren alueella kenraali Philip M. Breedlove vastaa yksikantaan:

–Juuri nyt en usko.

Kenraali jatkaa kuitenkin mutta-lauseella:

– Mutta tärkeää on, että pysymme valmiina ja puolustuksemme on siinä kunnossa, että olemme varautuneita kaikkiin mahdollisuuksiin. Viimeisen vuoden, neljäntoista kuukauden aikana Venäjä on tunkeutunut Krimille, ja Venäjä on tunkeutunut Itä-Ukrainaan, Donbassin alueelle. Toimillaan he ovat osoittaneet, että he ovat halukkaita käyttämään voimaa kansainvälisten rajojen muuttamiseksi, sanoi kenraali Breedlove.

Naton huippukokouksessa Walesissa viime vuoden syyskuussa päätettiin huolestuttavan kehityksen vuoksi kehittää sotilasliiton valmiutta ja reaktionopeutta.

Sotilasliitossa seurataan erityisesti, mihin Venäjän johto varautuu.

– Emme voi arvata, mitä presidentti Putin haluaa tai miten hän tekee päätöksensä. Mutta kun näemme, mihin hän varautuu, voimme päätellä, mitä hän saattaa tehdä. Nyt he käyttävät runsaasti rahaa sotilaallisen valmiutensa kohentamiseksi, vaikka heidän taloutensa on vaikeuksissa.

– Joten näen kansakunnan ja valtiojohtajan, joka on päättänyt, että olkoon miten on: me satsaamme armeijaamme. Että armeija on käyttökelpoinen väline.

– Me ehdimme jo viimeisten puolentoista vuosikymmenen aikana ajatella, että rajojen muuttaminen väkivalloin oli mennyttä aikaa. Näimme, mitä tapahtui Georgiassa, mutta sen jälkeen on etsitty jälleen kumppanuutta. Mutta nyt vuoden, 14 kuukauden aikana, olemme nähneet kansakunnan, joka käyttää armeijaa rajojen muuttamiseen.

Venäjää vastaan kaikkien maiden tulisi  – niin Suomen kuin Yhdysvaltojenkin – lisätä sekä valmiuttaan että reagointikykyään. Joukot, jotka ovat valmiita operaatioon 180 päivässä ovat tietysti halvempia kuin joukot, jotka saadaan toimintaan muutamassa päivässä.

– Kaikkien meidän pitää tarkastella investointejamme, koulutustamme, jotta joukkomme olisivat valmiimpia ja nopeampia.

– Se, mikä torjuu Venäjää, on valmis ja reagointikykyinen sotilasliitto.

Suomelle kiitoksia - ja lisää yhteistyötä

Kenraali Philip M. Breedlove kävi tiistaina yksityiskohtaisia neuvotteluja Suomen puolustusvoimain komentajan, kenraali Jarmo Lindbergin kanssa. Keskiviikkona hän tapaa myös puolustusministeri Jussi Niinistön.

Tiistai-iltana hän puhui Maanpuolustuskurssiyhdistyksen järjestämässä tilaisuudessa Kansallisoopperan Alminsalissa.

– Olen kiittänyt puolustusvoimain komentajaanne pariin otteeseen tänään siitä, mitä kansakuntanne ja armeijanne on tehnyt, osallistunut Afganistanin ja Kosovon operaatioihin. Valmiudestanne osallistua nopean toiminnan joukkojen yhteistyöhön. Halukkuudestanne harjoitella rinnallamme.

Breedlove mainitsee erityisesti ilmavalvonnan:

– Toimimme erittäin hyvin yhdessä, koska harjoittelemme yhdessä. Joten vastauksemme ilmatilan loukkauksiin, merellä tapahtuviin tilanteisiin, ovat hyvin harmonisoituja.

Lisääkin voitaisiin tehdä yhdessä. Yhteensopivuutta voitaisiin lisätä:

– Yhteistä koulutusta, yhteisiä harjoituksia, ja yhteisiä materiaaliratkaisuja, jotka toimivat täysin yhdessä, toivoi Breedlove.

Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyö hyvä asia

Kenraali Philip M. Breedlove jatkaa Suomesta keskiviikkona Ruotsiin. Suomen ja Ruotsin tiivistyvä puolustusyhteistyö on Natonkin mieleen.

– Kyse on Naton kahdesta erinomaisesta kumppanista, jotka toimivat kanssamme yhdenmukaistaakseen sotilaallista toimintaansa standardeihimme, sanoi Breedlove.

– Kun näemme kumppaniemme kehittävän taktiikkaansa, tekniikkaansa ja käytäntöjään yhteensopiviksi ja vahvistavan kykyään suunnitella ja toimia yhdessä –  se on kaikki todella hyvä asia.