1. yle.fi
  2. Uutiset

Tutkimus: E-pillereistä hyötyä vuosikymmeniä myöhemminkin – ehkäisee myös kohtusyöpää

Tutkijoiden mukaan ehkäisypillereiden ansiosta korkean tulotason maissa on viimeisten 50 vuoden aikana vältytty todennäköisesti noin 400 000 kohdunrungonsyövältä. Pillereiden syöpää ehkäisevä vaikutus jatkui tutkimuksen mukaan vuosikymmenien päähän.

Kotimaan uutiset

Tuoreen tutkimuksen mukaan ehkäisypillereiden syöminen näyttäisi ehkäisevän niin sanottuun kohtusyöpään eli kohdunrungon syöpään sairastumista vuosikymmenien ajan. The Lancet Oncology -tiedejulkaisussa julkaistun tutkimuksen mukaan jokainen viiden vuoden jakso ehkäisypillereiden syömistä laski kohtusyövän todennäköisyyttä neljänneksellä.

– Naiset, jotka käyttivät niitä parikymppisinä tai jopa nuorempina, hyötyivät tästä vielä viisikymppisinä ja vanhempinakin, kun syövästä tulee yleisempi, kommentoi toinen tutkimuksen vetäjistä, professori Valerie Beral Oxfordin yliopistosta.

Vaikutus oli sama riippumatta siitä, olivatko kohdehenkilöt syöneet ehkäisypillereitä 1960-luvulla, jolloin pillereiden estrogeenimäärät olivat huomattavasti korkeampia, vai 1980-luvulla ja sen jälkeen, kun estrogeenimäärät ovat olleet pienempiä.

Myöskään etnisellä taustalla, lasten saamisella, ylipainolla, tupakoinnilla tai alkoholin kulutuksella ei ollut vaikutusta tuloksiin.

Tutkijoiden mukaan ehkäisypillereiden ansiosta korkean tulotason maissa onkin viimeisten 50 vuoden aikana vältytty todennäköisesti noin 400 000 kohdunrungonsyövältä.

Tutkimuksen aineisto kattoi lähes 30 000 kohtusyöpää sairastaneen naisen tiedot yli kahdestakymmenestä maasta.

"Vahvistaa aiempia löydöksiä"

Aiemmissa tutkimuksissa on todettu ehkäisypillereiden käytön vähentävän myös munasarjasyövän riskiä. Itä-Suomen yliopiston farmasian professori Riitta Ahosen mukaan uusi löydös on linjassa aiempien tuloksien kanssa. Hän muistuttaa kuitenkin toisenkin suuntaisista pitkäaikaisvaikutuksista.

– Yhdistelmäehkäisypillerit ovat tietenkin hyvä siinä mielessä, että ne ehkäisevät ei-toivottuja raskauksia. Kaikkia yhdistelmäehkäisypillerien pitkäaikaisvaikutuksia ei kuitenkaan vielä tiedetä. Ne ehkäisevät kohdunkaulakanavan ja munasarjojen syöpiä, mutta voivat aiheuttaa vielä tuntemattomia pitkäaikaishaittoja.

Ahonen on työryhmänsä kanssa tutkinut pitkään ehkäisypillerien sekä vaihdevuosihormonien käyttäjiä ja heidän asenteitaan.

– Ongelmana on tällä hetkellä mielestäni se, että ehkäisypillerien käyttäjät sekoittavat vaihdevuosihormonien ja hormonaalisen ehkäisyn haitat. Pelätään ehkäisypillerien rintasyöpäriskiä, kun itse asiassa rintasyöpäriski liittyy vaihdevuosihormoneihin, Ahonen kertoo.

Professori kehottaa ehkäisypillerien käyttäjiä punnitsemaan hormonaalisen ehkäisyn haittoja ja hyötyjä.

– Ehkäisymuoto ei sovi kaikille. Hormonaalisen ehkäisyn, kuten kaikkien lääkkeiden kohdalla, riskit tulee aina suhteuttaa hyötyihin.

Artikkelia muokattu 5.8.2015: Täydennetty professori Riitta Ahosen kommenteilla.

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi