HS: Talvivaaran pelastaminen kaatuu valtion niskaan

Vetovastuun kaivoksesta ottaa uusi valtionyhtiö Terrafame Mining, jonka hallituksen puheenjohtajaksi noussee teollisuusneuvos Lauri Ratia, Helsingin Sanomat uutisoi.

Kotimaa
Talvivaaran kaivosalue Sotkamossa.
Talvivaaran kaivosalue Sotkamossa kesäkuussa 2014.Kimmo Rauatmaa / Lehtikuva

Talvivaaran kaivoksen pelastaminen on jäämässä valtion vastuulle, kirjoittaa Helsingin Sanomat. Lehden mukaan neuvottelut kumppaniyhtiöiden kanssa ovat jääneet tuloksettomiksi ja valtionyhtiö Terrafame on ryhtymässä yksin nostamaan kaivosta kannattavaksi.

Koska neuvottelut kumppaniyhtiöiden kanssa eivät ole tuottaneet tulosta, valtio on päätymässä vaihtoehtoon, jossa uusi valtionyhtiö Terrafame Mining ottaisi yksin vastuun Talvivaarasta. Kesäkuun alussa perustettu Terrafame Mining on Talvivaaraa varten perustetun Terrafamen tytäryhtiö.

Helsingin Sanomien tietojen mukaan Terrafame Miningin hallituksen puheenjohtajaksi noussee hallitusammattilainen ja teollisuusneuvos Lauri Ratia. Myös yhtiön toimitusjohtajan etsintä on loppusuoralla.

Talvivaaran pelastusoperaatiota ja Terrafame Miningia on tarkoitus käsitellä talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa ensi viikolla.

Talvivaara on parhaillaan syytettynä ympäristövahinkojen aiheuttamisesta. Eilen Kainuussa alkaneessa oikeudenkäynnissä Talvivaaran toimitusjohtaja Pekka Perää, entistä toimitusjohtajaa Harri Natusta sekä kaivoksen entistä johtajaa ja osastopäällikköä syytetään kaivoksen aiheuttamista ympäristövahingoista ja ympäristörikoksista. Oikeudenkäynti kestää lähes kaksi kuukautta.