"Kitaramikrofoni on tärkeä osa vahvistinta" – soitinrakentaja keskittyy mikrofoneihin

Hyvää kitarasoundia haettaessa apu löytyy usein oikeista mikrofoneista. Etenkin juurimusiikin harrastajat ja jazzinsoittajat kiinnittävät huomiota signaalitien alkupäähän.

tekniikka
Veijo Rautia mikrofoni käämitys
Matti Asikainen / Yle

Mitä vähemmän käytetään efektejä kitarasoundin luomiseen, sitä suurempi merkitys kitaran mikrofoneilla on. Ja mikrofoneillahan on suuri merkitys soundiin tehtiin se sointi millä tavalla tahansa. Näin voisi kiteyttää soitinrakentamisen kautta mikrofonien saloihin perehtyneen joensuulaisen Veijo Rautian näkemyksen siitä, kuinka sointi rakentuu.

Mikrofonit
Kitaramikrofonit ovat normaalisti yksi- tai kaksikelaisia.Matti Asikainen / Yle

– Sitä voi ajatella niin, että mikrofoni on tärkeä osa vahvistinta. Tietenkään unohtamatta itse kitaran merkitystä.

– Jostain syystä esimerkiksi minun valmistamistani mikrofoneista tällä hetkellä suosittuja ovat Charlie Christian -tyyppiset, jazz-mikit. Moni soittaja on laittanut sellaisen Telecasteriin kaulamikiksi. Lisäksi eräs ranskalainen kitaravalmistaja käyttää minun valmistamiani Charlie Christian -mikkejä.

cnc jyrsin veijo rautia
CNC-jyrsin helpottaa sarjojen tekemistä.Matti Asikainen / Yle

Samaan hengenvetoon Rautia muistuttaa, että valmistusmäärät ovat pieniä, sekä ranskalaisella kitarapajalla että hänen omalla pajallaan.

– Magneto Guitars tekee joitain satoja kitaroita, joista joissain kymmenissä on minun valmistamani mikrofoni, ei vielä kauhean suurista määristä voi puhua. Tällä hetkellä teen myyntiin kaikkiaan ehkä sata mikrofonia vuodessa.

Valmistusmääriin kiteytyykin tämäntyyppiseen "boutique" -valmistuksen vaikeus.

mosrite-kitara veijo rautia
Vaikka mikrofonit ovatkin pääosassa, valmistaa Veijo Rautia edelleen kitaroitakin.Matti Asikainen / Yle

– CNC-jyrsimen hommasin siksi, että voin tehdä esimerkiksi osia varastoon, ihan kaikkea ei tarvitse tehdä yksitellen käsin. Kun osia on riittävästi, voin reagoida tilauksiinkin nopeammin.

– Valmistusmääriä haluaisin nostaa, kuitenkin vain sille tasolle että tuotannon klaaraa täältä omalta pajalta.

Tilauksia Rautialle tulee hyvinkin eksoottisista paikoista, kiitos internetin.

– Olen myynyt mikkejä esimerkiksi Australiaan ja Meksikoon. Nettihän sen mahdollistaa, ei tätä olisi voinut tehdä 80-luvulla, nollamarkkinointibudjetilla, summaa Rautia.