Talvivaara pilasi mökkikokemuksen – ympäristörikosjutusta toivotaan korvauksia ja vankeusrangaistuksia

Talvivaaran alapuolisilla järvillä mökkeilevien mieliala on alakuloinen. Kiltuanjärven kesäasukkaat toivovat, että tiistaina alkanut oikeudenkäynti tuo jonkinlaista hyvitystä vahingoista, joita he katsovat kaivosyhtiön aiheuttaneen.

Kotimaa
Mökki Kiltuanjärven rannalla
Sakari Partanen / Yle

Talvivaaran kaivos on ollut suuri pettymys Sonkajärven kuntalaisille ja kesäasukkaille. Kymmenen vuotta sitten kaivokselta luvatut työpaikat jäivät saamatta ja asukkaiden näkemyksen mukaan alueen vesistöt ovat kärsineet kaivoksen toiminnasta kovasti.

Tiistaina käynnistyneestä Talvivaaran ympäristörikosoikeudenkäynnistä sonkajärveläiset toivovat saavansa jotain hyvitystä pilaantuneesta ympäristöstä.

Kiltuanjärvellä mökkeilevä Pekka Rönkkö luonnehtii kesäasukkaiden mielialaa masentuneeksi. Rönkön mukaan lapset eivät uskalla uida järvessä, eikä edes kasvoja haluta pestä järvivedellä.

– Nyt ei käy juuri ollenkaan mökkikauppa Kiltuanjärven rannalla. Kiinteistöjen arvo on romahtanut erinomaisen kovasti, Sonkajärven kunnavaltuuston keskustalainen puheenjohtaja Mikko Mustonen arvioi.

Mustonen pitää Talvivaaraa syyllisenä kiinteistöjen arvon alenemiseen.

"Kaikki epäonnistunut"

Talvivaaran ympäristörikosjutun rangaistusvaatimuksen mukaan rikoksesta epäillyt neljä kaivoksen johtotehtävissä työskennellyttä miestä ovat toiminnallaan Talvivaarassa aiheuttaneet ympäristön pilaantumista ja vaaraa terveydelle. Talvivaaran kaivoksen alajuoksulla sijaitsevan Kiltuanjärven kesäasukkaat ovat syyttäjän kanssa samoilla linjoilla.

– Tässähän on kaikki epäonnistunut. Toiminta ei ole ollut luvan mukaista. Kaikki toiminta on mennyt ohi ympäristön kestävän kehityksen, sanoo sonkajärveläinen Rönkkö.

Rönkön mukaan kaivoksesta parinkymmenen kilometrin päässä sijaitsevan Kiltuanjärven kesäasukkaiden oireet sulfaattipitoisesta vedestä alkoivat jo 2011. Oli ihottumaa ja silmien turvotusta. Sen jälkeen järviveden laatua on selvitetty ja päästöpitoisuuksia mitattu.

Kiltuan rannalta kesäasunnon omistava Paavo Lahti syö vielä mökkijärven kalaa, vaikka Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mittauksissa Kiltuanjärven kaloista on löytynyt raja-arvot ylittävät määrät elohopeaa. Sen sijaan järvivettä hän ei heitä saunan kiukaalle.

Kiltuanjärven kesäasukkaat ovat huolissaan siitä, että Talvivaarasta valuneiden likavesien päästöjen yhteisvaikutuksia ei tunneta.

– Ei ole Suomen viranomaisilla tai teollisuudellla kokemuksia, miten aineet yhdessä käyttäytyvät, Rönkkö sanoo.

Kesäasukkaat vaativat Talvivaaran toimitusjohtajaa vankilaan

Syyttäjä vaatii ehdollista vankeutta ja yli 14 miljoonan euron korvauksia Talvivaaran ympäristösotkuista. Syytetyt myöntävät ympäristön pilaantumisen, mutta kiistävät syyllistyneensä rikokseen. Toimitusjohtaja Pekka Perälle ja ex-toimitusjohtaja Harri Natuselle syyttäjä vaatii ehdollisia vankeusrangaistuksia.

– Ehdollinen on kovin lievä. Perällä kuuluisi olla pallo jalassa, näkee Rönkkö.

Lisäksi Kiltuanjärvellä kiinteistöjä omistavat toivovat saavansa Talvivaaran ympäristörikosoikeudenkäynnin kautta korvauksia mökkivesistönsä pilaamisesta.

Tuomiota Talvivaaran ympäristörikosasiasta odotetaan aikaisintaan marraskuussa.

Juttua korjattu 5.8.2015 klo 14.50. Kalojen elohopea-arvot on Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mittaamia, ei Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, kuten jutussa virheellisesti aiemmin mainittiin.