SRV mukaan Fennovoiman ydinvoimalahankkeeseen, Outokumpu lisää osuuttaan

Hallituksen vaatimus kotimaisesta omistuspohjasta ydinvoimahankkeessa täyttyy, koska myös energiayhtiö Fortum osallistuu hankkeeseen.

talous
Fennovoiman konttori kuvattuna Pyhäjoella.
Fennovoiman konttori kuvattuna Pyhäjoella kesäkuussa.Roni Rekomaa / Lehtikuva

Rakennusyhtiö SRV on päättänyt lähteä omistajaksi Pyhäjoelle rakennettavaan ydinvoimalaan. Yhtiö on antanut rahoitussitoumuksen Fennovoiman pääomistaja Voimaosakeyhtiö SF:lle. Rahoitussitoumus vastaa 1,8 prosentin omistusosuutta Fennovoiman hankkeesta.

SRV:n lisäksi teräsyhtiö Outokumpu kasvattaa osuuttaan Fennovoimassa 1,8 prosenttiyksiköllä. Näin ollen Outokummun osuus suunnitellusta Hanhikiven ydinvoimalasta nousee noin 14 prosenttiin.

Rakennusyhtiö SRV toimii ydinvoimahankkeessa ensisijaisesti projektinjohtajana yhdessä pääurakoitsija Titan-2:n kanssa. Sopimus edellyttää vielä Säteilyturvakeskuksen hyväksyntää.

– Hankkeeseen haluttiin mukaan luotettava suomalainen kumppani, joka tuntee paikallisen lainsäädännön ja määräykset. SRV:llä on vahva kokemus projektinjohdosta ja tunnemme Fennovoiman ydinvoimalahankkeen jo pitkältä ajalta, SRV:n toimitusjohtaja Juha-Pekka Ojala perustelee.

"Hankkeella on nyt aidosti kotimainen enemmistöomistajuus"

Outokummun osuus ydinvoimalainvestoinnista nousee 210 miljoonasta eurosta noin 250 miljoonaan. Teräsyhtiö arvioi, että puolet sijoituksesta ajoittuu vasta voimalan rakennusvaiheen loppupuolelle vuosille 2022–2023.

– Outokumpu on ollut Fennovoima-hankkeessa mukana sen perustamisesta asti, koska yhtiö on katsonut suomalaisen perusteollisuuden kilpailukyvyn edellyttävän riittävää energiaomavaraisuutta ja sähkömarkkinoiden tervettä kilpailua. Olemme tyytyväisiä, että hankkeella on nyt aidosti kotimainen enemmistöomistajuus, Outokummun toimitusjohtaja Mika Seitovirta sanoo.

Seitovirran mukaan Outokumpu haluaa ydinvoimahankkeeseen osallistumalla varmistaa Tornion tehtaiden vakaan, ennustettavan ja vähäpäästöisen energian saannin.

– Fennovoima mahdollistaa sen, että noin kolmannes sähköntarpeestamme Pohjoismaissa katetaan omakustannehintaan, Seitovirta toteaa.