1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Fortum osallistuu Fennovoima-hankkeeseen

Energiayhtiön neuvottelut vesivoimasta Venäjällä ovat ydinvoimapäätöksestä huolimatta vielä kesken. Fortumin mukaantulo on varmistamassa hallituksen vaatiman 60 prosentin kotimaisen omistuksen ydinvoimayhtiössä.

Fortumin pääkonttori Espoon Keilaniemessä. Kuva: Anni Reenpää / Lehtikuva

Energiayhtiö Fortum on päättänyt osallistua 6,6 prosentin osuudella Fennovoiman ydinvoimahankkeeseen. Fortumin osallistuminen toteutetaan Voimaosakeyhtiö SF:n kautta. Fortumin päätös varmistaa hallituksen vaatiman 60 prosentin kotimaisen omistuksen ydinvoimayhtiössä.

Samaan aikaan Fortumin ilmoituksen kanssa rakennusyhtiö SRV ja teräsyhtiö Outokumpu tiedottivat investoinneista Fennovoima-hankkeeseen. SRV osallistuu hankkeeseen 1,8 prosentin osuudella ja Outokumpu kasvattaa osuuttaan 1,8 prosenttiyksiköllä.

Fennovoiman mukaan uusien omistusten myötä kotimaisen omistuksen osuus nousee 65,1 prosenttiin. Venäläiselle Rosatomille jäisi 34 prosenttia.

– Fennovoima on tärkeä hanke suomalaiselle yhteiskunnalle. Toisaalta ydinvoima on keskeinen osa Fortumin strategiaa ja osaamisalueemme vesivoiman sekä yhdistetyn sähkön ja lämmön tuotannon ohella, Fortumin väliaikainen toimitusjohtaja ja talousjohtaja Timo Karttinen sanoo.

Karttisen mukaan ydinvoiman rakentaminen Pyhäjoelle ei ollut Fortumin tavoitteena, koska yhtiöllä on Loviisassa jo kaksi ydinvoimayksikköä. Lisäksi Fortum omistaa osuudet Olkiluodon yksiköistä. Fortumin päätöksen myötä Pyhäjoen ydinvoimalahankkeessa päästään kuitenkin eteenpäin valtioneuvoston asettaman aikataulun puitteissa.

– Osallistumisemme myötä Fennovoima-hankkeessa voidaan hyödyntää Fortumin monipuolista ydinvoima-alan asiantuntemusta ja teknistä osaamista. Samalla Fortum saa jatkoa pitkäaikaiselle ja hyvälle yhteistyölle Rosatomin kanssa sekä voi kehittää edelleen myös omaa osaamistaan, Timo Karttinen toteaa.

Venäjän vesivoima vielä pöydällä

Fortumin neuvottelut vesivoimajärjestelyistä Venäjällä ovat Fennovoima-päätöksestä huolimatta edelleen kesken. Fortum pyörsi näin aikaisemman päätöksensä, sillä yhtiö piti ennen vesivoimasopimusta Venäjällä ehtona Fennovoima-hankkeeseen osallistumiselle.

Suomalainen energiayhtiö on viime joulukuusta lähtien neuvotellut venäläisen alueellisen energiantuotantoyhtiö TGC-1:n kanssa. Fortumin mukaan neuvottelujen tilanne on yhä ennallaan eikä uudelleenjärjestelyyn ole tähän mennessä löydetty yhteisesti hyväksyttyä ratkaisua.