1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Elinkeinoministeri: Fennovoiman kotimainen omistus riittävä

Kroatialainen Migrit Solarna Energija ei ole tulossa voimayhtiö SF:n omistajien joukkoon, kertoi elinkeinoministeri Olli Rehn tiedotustilaisuudessa keskiviikkona.

talous
Olli Rehn
Olli Rehn kertoi tiedotustilaisuudessa Fennovoiman ydinvoimalahankkeen tilanteesta.

Valtioneuvoston periaatepäätöksen mukainen vaatimus yli 60 prosentin kotimaisesta tai siihen rinnastettavasta omistuksesta Fennovoiman ydinvoimahankkeessa täyttyy, vahvistaa elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.).

Energiayhtiö Fortum on päättänyt osallistua hankkeeseen 6,6 prosentin osuudella. Myös rakennusyhtiö SRV ja teräsyhtiö Outokumpu tiedottivat tänään keskiviikkona investoinneista Fennovoima-hankkeeseen.

Työ- ja elinkeinoministeriö kertoo seuraavansa omistuspohjaa jatkuvasti, jotta kotimainen omistusosuus säilyy koko ajan. Rehn mainitsi tiedotustilaisuudessa, että kroatialainen Migrit Solarna Energija ei ole tulossa voimayhtiö SF:n omistajien joukkoon. Migrit on rekisteröity Kroatiaan, mutta sen rahoitus on peräisin Venäjältä.

Rakennusyhtiö SRV:n on tarkoitus toimia ydinvoimahankkeessa projektinjohtajana yhdessä venäläisen pääurakoitsija Titan-2:n kanssa.

Teräsyhtiö Outokumpu puolestaan perustelee haluavansa ydinvoimahankkeeseen osallistumalla varmistaa Tornion tehtaidensa energian saannin.

Omistusosuuden täytyttyä Fennovoiman hanke etenee nyt rakennusluvan käsittelyyn. Ennen rakennuslupapäätöstä Säteilyturvakeskus tutkii hankkeen turvallisuuden. Säteilyturvakeskuksen on hyväksyttävä myös SRV:n ja Titan-2:n yhteistyö.

Sipilä: Fennovoima-investointeja tarvitaan

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan Suomi kaipaa Fennovoiman tapaisia miljardiluokan investointeja.

– Fennovoiman melkein seitsemän miljardin investointi on valtavan suuri. Suomi on ollut investointilamassa ja yksi syy työttömyyteen on investointien vähäinen määrä, kommentoi Sipilä.

Työ- ja elinkeinoministeriö uskoo voimalan tuovan rakentamisaikanaan työtä kymmeniätuhansia henkilötyövuosia.

"Venäjällä ei syytä horjuttaa"

Energiakysymykset ovat pakotepolitiikan ulkopuolella, Rehn vastasi tiedotustilaisuudessa kysymykseen venäläisen ydinvoimayhtiö Rosatomin mahdollisesta joutumisesta EU:n pakotelistalle. Pakotteita on määrätty Ukrainan kriisin takia.

– En näe, että Venäjällä on mitään syytä horjuttaa tilannetta, Rehn sanoo.

Venäläinen valtionyhtiö Rosatom on Pohjois-Pohjanmaalle Pyhäjoelle suunnitellun Hanhikiven ydinvoimalan laitetoimittaja ja omistaja noin kolmanneksella.

Fennovoiman ydinjätteelle oma paikka?

Kesäkuussa 2016 Fennovoiman on esitettävä joko sopimus ydinjäteyhteistyöstä TVO:n ja Fortumin kanssa tai ympäristövaikutusten arviointiohjelma omasta käytetyn polttoaineen loppusijoituslaitoksesta.

Rehn ei näe Fennovoima-hankkeen jatkamista iskuna uusiutuvan energian hyödyntämiselle. Hän painottaa Suomen ilmastotavoitteita: Suomen on tarkoitus muun muassa luopua kivihiilen käytöstä 2020-luvulla.

– Ydinvoima on pidettävä mukana pitkällä siirtymäajalla, Rehn kertoo näkemyksestään.

Hän perustelee uutta ydinvoimalaa myös Suomen sähköntuotannon omavaraisuudella. Nykyisin Suomeen tuodaan noin viidennes kaikesta kulututetusta sähköstä.

– Hanhikivi 1:n tuotanto voisi kattaa 2020-luvun lopulla noin 10 prosenttia sähkön kysynnästä, Rehn uskoo.

Hanhikiven ydinvoimalan rakentamislupapäätöksen arvioidaan olevan hallituksen käsittelyssä aikaisintaan vuonna 2017. Varsinaisen rakentamisluvan myöntää hallitus. Voimalan on tarkoitus tuottaa sähköä 60 vuoden ajan.

Lue seuraavaksi