1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Fennovoima

Pro Hanhikivi: Ydinvoimahanke etenee puoliväkisin

Kolme suomalaisyhtiötä ja elinkeinoministeri Olli Rehn varmistivat keskiviikkona aamupäivällä Fennovoiman kotimaisuusvaatimuksen täyttymisen. Hanketta vastustavan Pro Hanhikiven puheenjohtajan Helena Maijalan mielestä hanke ei vaikuta edelleenkään selvältä.

Fennovoima
Hanhikivi. Helena Maijala.
Pro Hanhikiven puheenjohtaja Helena Maijala uskoo, että KHO tekee ydinvoimakaavavalituksista järkevän päätöksen.Ensio Karjalainen / Yle

Pyhäjoelle suunnitellun ydinvoimalan kotimaisuusastevaatimus 60% täyttyi keskiviikkoaamuna, kun uusista omistuksistaan ilmoitti kolme kotimaista yhtiötä.

Fortum tulee hankkeeseen mukaan 6,6% osuudella, rakennusyhtiö SRV lähtee 1,8% osuudella ja jo aiemmin mukana ollut Outokumpu lisää osuuttaan vajaalla kahdella prosentilla, jolloin Outokummun koko osuus on yhteensä 14%.

"Yritykset eivät pääse irti Fennovoimasta"

Pro Hanhikiven puheenjohtaja Helena Maijala harmittelee, että hankkeesta ei ole päässyt poistumaan yksikään yritys.

- Ne yhtiöt, jotka ovat halunneet irtaantua hankkeesta, niin ne nyt ovat edelleen mukana, eivätkä nähtävästi irti pääse.

Esimerkiksi Valio ilmoitti aiemmin kesällä irtautuvansa ydinvoimahankkeesta. Lisäksi Keskon kiinteistöpalveluyhtiö Kestra haluaa luopua hankkeesta.

Yhtiöiden laskennallinen omsitusosuus Fennovoimasta on lähes 5 prosenttia, jonka poistuminen herättäisi taas laskelmoinnin ydinvoimahankkeen 60 % kotimaisen omistuksen täyttymisestä.

Lisäaika turvasi hankkeen jatkon

Pro Hanhikiven puheenjohtaja Helena Maijala toteaa, että ministeri Olli Rehnin sovitteleva lisäaika näyttää auttaneen Fennovoimaa.

Maijala yllättyi siitä, että Fennovoimalle annettiin lisäaikaa, jotta kotimaisuusaste saadaan riittäväksi.

- Olen hieman yllättynyt siitä, että yhtiölle annettiin ensinnäkin lisäaika ja viime hetkellä vielä puoliväkisin on saatu mukaan valtion yhtiöitä. Ja luonnollisesti yhtiö SRV, joka on itsekin hankkeessa mukana, on saanut sopimuksensa sorvattua siten, että tilanne on kannattavaa molemmille osapuolille. Mutta ei tämä edelleenkään selvältä, eikä selkeältä vaikuta.

Lue seuraavaksi