Pikkukuntaan tehdään samanlainen padelkenttä kuin Messillä

Mailapeli padelissa on piirteitä squashista ja tenniksestä. Talvilomareissu Espanjaan herätti niin suureen kuumeen, että parintuhannen asukkaan pikkukuntaan nousee nyt pikavauhtia Suomen pohjoisin padelkenttä.

urheilu
Padelin Suomeen tuonut Piukku Kopiloff kokeilee seinäpomppuja
Hanna Juopperi / Yle

Padel on suosittu laji Latinalaisessa Amerikassa ja Euroopassa erityisesti Espanjassa. Siellä peli kolahti myös pienestä Lumijoen kunnasta kotoisin olevaan Hirvasniemen perheeseen.

– Olimme siellä viime talvena pari kuukautta ja tutustuimme lajiin suomalaisessa yhteisössä. Se rupesi heti kiinnostamaan, kertoo Esa Hirvasniemi.

Sen jälkeen perhe on pistänyt tuulemaan. Muutaman kuukauden aikana on ehtinyt tapahtua paljon. Hirvasniemi perusti kotikuntaansa yhdistyksen, haki tukirahoitusta ja sai kunnan kanssa sovittua asiat niin, että kunta teki koulun kupeeseen perustukset. Nyt itse kenttää rakennetaan talkoilla espanjalaisen asiantuntijan opastuksella.

– Kun palasimme Suomeen, rupesin selvittämään, missä tätä lajia voi harrastaa. Nopeasti kävi ilmi, että pääkaupunkiseudulla ja pohjoisimmillaan Jyväskylässä.

Samanlainen kuin Messillä

Tämä tulee julkiselle paikalle ja yleiseen käyttöön, niin aika äkkiä suljettiin pois halvimmat mallit.

Esa Hirvasniemi

Mitään karvalakkiversiota ei parintuhannen asukkaan kuntaan hankittu, sillä tietojenmukaan FC Barcelonan hyökkääjä Lionel Messillä on kotonaan samanlainen kenttä.

– Tämä tulee julkiselle paikalle ja yleiseen käyttöön, niin aika äkkiä suljettiin pois halvimmat mallit, Esa Hirvasniemi kertoo.

Suomen Padelliiton toiminnanjohtaja Piukku Kopiloff hykertelee kentän pystytystyömaalla. Ylisanoista ei ole tulla loppua, kun hän kuvailee lumijokisten innostusta, talkooväkeä ja itse kenttää.

– Tämä on Suomen hienoin ja ensimmäinen semipanoraamakenttä. Tämä istuu hyvin maisemaan. Tämä on Suomen hienoin kenttä.

Espanjassa tupakka-automaateista pulpahtelee padelpalloja

Padelin Suomeen tuonut Piukku Kopiloff viettää aikaansa edelleen paljon Espanjassa ja kertoo, että siellä kenttiä on tuhatmäärin. Hän korostaa myös pelin sosiaalista ulottuvuutta.

Tiukentuneen tupakkalain myötä vähälle käytölle jääneet tupakka-automaatitkin sylkevät Espanjassa ulos tennispalloja muistuttavia padelpalloja, Kopiloff nauraa.

– Padel on enemmänkin puistopeli, ja puistoissa on kenttiä usein kymmenittäin. Monella perheellä on oma kenttä pihallaan.

Esa Hirvasniemi on pohtinut lajin suosiota ja on löytänyt syyn siihen, miksi laji vie helposti mennessään.

– Siihen pääsee aika äkkiä sisälle ja kokee onnistumisia.