Taantumassakin vain harva jättää vastikkeen maksamatta

Pohjois-Pohjanmaalla asukkaiden maksuvaikeudet ovat lisääntyneet viime aikoina vain vähän.

yhtiövastike
Kerrostalo Oulun keskustassa
YLE

Taloustaantuma on lisännyt vain vähän asuntoyhtiöiden ja asukkaiden talousvaikeuksia Pohjois-Pohjanmaalla.

Muun muassa isännöintiliike Realiasta kerrotaan, että tämän vuoden aikana Oulun alueella yhtiövastikkeita koskevien maksukehoitusten määrä on kasvanut reilut kymmenen prosenttia viime vuoden vastaavasta ajasta.

Oulun seudun suurimman isännöintiyrityksen Kiinteistötahkolan toimitusjohtaja Seppo Tahkola puolestaan sanoo, että heidän asiakaskunnassaan taantuma ei ole toistaiseksi näkynyt asuntoyhtiöiden ja asukkaiden maksuvaikeuksina.

– Mitään isoa vyöryä vastikkeiden maksuongelmissa ei ole havaittavissa, Tahkola toteaa.

Kuusamolaisen isännöintiyrityksen Isännöinti Kuusamon toimitusjohtaja Kari Nissi vahvistaa Tahkolan näkemyksen.

– Asukkaiden maksuvaikeuksien vuoksi meidän ei ole tarvinnut alkaa erityistoimenpiteisiin. Tällä hetkellä meidän asunnoistamme kaksi on otettu yhtiön haltuun. Toinen maksamattomien vastikkeiden vuoksi ja toinen sen takia, että se oli asuttu niin huonoon kuntoon.

– Tilanne on samankaltainen loma-asuntopuolella. Ei sielläkään ole näkynyt tämä lama, kuten 1990-luvun alussa, Nissi toteaa.

"Tilanne on markkinoilla rauhallinen"

STT kertoi viime viikolla, että sen tavoittamat isännöintialan yritykset eri puolelta maata kertovat lievästä kasvusta yhtiövastikkeiden maksuongelmissa.

Isännöintiliiton kehityspäällikkö Heikki Kauranen kuitenkin sanoo Ylelle, että valtakunnan tasolla taantuma ei ole kurittanut vastikkeiden maksajia.

– Tilanne on markkinoilla rauhallinen, Kauranen sanoo.