Saudi-joukot etenevät Jemenissä – maihinnousussa tuotiin raskaita panssarivaunuja

Jemeniin tehtiin viikonloppuna maihinnousu, jonka jälkeen maassa on sotilastarkkailijoiden jälkeen käyty täysimittaista maasotaa raskailla aseilla.

Ulkomaat
Saudi-Arabian johtaman liittouman ajoneuvoja Adenin satamakaupungissa Jemenissä
Saudi-Arabian johtaman liittouman ajoneuvoja Adenin satamakaupungissa Jemenissä.EPA

Saudi-Arabian johtama liittouma laajentaa hallussaan olevaa aluetta Jemenin eteläosassa. Saudiarabialaisen al-Arabiya-uutistoimiston mukaan liittouma on vallannut suurimman osan Jemenin kolmanneksi suurimmasta kaupungista Taizista.

Liittoumaan kuuluu saudilähteiden mukaan 3 000 sotilasta Saudi-Arabiasta ja Arabiemiraateista, sekä myös koulutettuja jemeniläisiä sotilaita, jotka tukevat syrjäytettyä presidenttiä Abdrabbo Mansour Hadia.

Liittouman joukot ovat pommittaneet Jemenin huthi-kapinallisia ilmavoimillaan, mutta sunnuntaina liittouma teki maihinnousun Adenin satamakaupunkiin. Sosiaalinen media on välittänyt kuvia, joissa Adeniin tulee Arabiemiraattien asevoimien LeClerc-taistelupanssarivaunuja, sekä BMP- ja M-ATV -tyyppisiä panssaroituja ajoneuvoja.

Jemenin kartta.
Yle Uutisgrafiikka

Liittouma valtasi eilen tiistaina al-Anadin lentotukikohdan Adenin lähellä.

Alueella olevien sotilasasiantuntijoiden mukaan maassa käydään täysimittaista maasotaa.

Avustusjärjestöt kertovat, että Jemenin keväästä jatkuneet taistelut ja niitä edeltänyt maan sisäinen levottomuus ovat aiheuttaneet humanitaarisen katastrofin. Laajoilla alueilla asukkailla on suuria vaikeuksia saada ruokaa, juomavettä tai lääkkeitä.

Adenin kautta maahan saadaan jonkin verran apua ja liittouma alkanee käyttää myös al-Anadia, kun sen turvallisuus saadaan taattua.

Lähteet: Yle