Voiko vanhuksia hoitaa näinkin? Hoitokodin päiväohjelmassa puutarhanhoitoa, saunomista ja pullataikinan vaivaamista

Savolaisyrityksen hoitokodeissa vanhukset pääsevät elämän makuun pihapiirin puuhissa. Hoitokotien asukkaiden elämänlaatua kohentava niin sanottu vihreä hoiva tuleekin nyt voimalla suomalaisiin hoitolaitoksiin ja siitä on kehittymässä jopa vientituote.

terveys
Nainen työntää vanhusta pyörätuolissa kasvihuoneessa
Muurutvirran hoitokodissa leivotaan kieppipullia, kitketään kukkapenkkiä, kerätään kesän satoa kasvihuoneesta ja käydään retkellä.

Leipomista, kukkapenkin kitkemistä ja kesän sadon korjaamista kasvihuoneesta. Juankoskella sijaitsevassa Muurutvirran hoitokodissa vihreä hoiva eli green care näkyy vanhusten ja kehitysvammaisten asukkaiden arkipäivän askareissa.

– Täällä on hyvä ilmapiiri joka päivä, Muurutvirran hoitokodin asukas Ritva Hartikainen kertoo.

Myös Kari Martikainen on tyytyväinen asuinpaikkaansa. Lähellä ovat hyvät kalavedet, asukaskaverit ja hoitajat.

– Rantasaunassa tulee kala- ja eräreissujen jälkeen saunottua, sanoo Muurutvirran hoitokodin asukas Kari Martikainen.

Muurutvirran 36-paikkaisessa hoitokodissa noudatetaan green caren periaatteita. Se tarkoittaa sitä, että toimintakyvyltään heikentyneille ihmisille halutaan turvata oikeus luontoon, liikuntaan, sosiaalisiin suhteisiin ja yhteisölliseen kokemiseen.

Toiminnallinen ympäristö lähtökohtana

Juankosken Hoiva Oy:n hoitolaitoksissa Juankoskella, Nurmeksessa ja Juuassa on esimerkiksi lampaita, kanoja, kissoja ja koiria. Eläimet aktivoivat vanhuksia, joilla saattaa olla vaikeuksiavaikkapa puheen tuottamisessa.

Toimintamme pitää olla kannattavaa, mutta meillä on matalammat tulostavoitteet kuin isoilla hoivapalveluketjuilla.

Arja Nevalainen, hoivapalveluyrittäjä

Lisäksi jokaisessa hoitolaitoksessa on oma puutarha, jossa asukkaat henkilökunnan avustuksella viljelevät itselleen ruokaa. Tärkeintä ympäristössä on toiminnallisuus.

– Ei tarvitse keksiä asioita. Virikkeet tulevat ympäristöstä, ja motivoivat lähtemään ulos toimintaan, sanoo Muurutvirran hoivakodin toimitusjohtaja Päivi Holopainen.

– Elämässä pitää olla muutakin kuin seinät ympärillä. Luonto antaa niin paljon meidän asukkaille, jatkaa Muurutvirran hoitokodin omistavan Juankosken Hoivan yrittäjä Arja Nevalainen.

Ero tulostavoitteessa

Yhtiön hoitokodeissa on perinteisiä hoivalaitoksia enemmän työntekijöitä. Esimerkiksi Muurutvirralla on oma viriketyöntekijä ja fysioterapeutti, joita ei monissa hoivapalveluketjujen yksiköissä ole.

Palveluntuotanto tulee jonkin verran kalliimmaksi suurempien henkilöstökustannuksien takia, mutta Nevalaisen mukaan asuminen ei ole tyyriimpää kuin muissa hoitolaitoksissa.

– Toimintamme pitää olla kannattavaa, mutta meillä on matalammat tulostavoitteet kuin isoilla hoivapalveluketjuilla, Nevalainen selittää liiketoiminnan kannattavuutta.

Nevalainen kertoo, että hoitokodin henkilökunta viihtyy myös paremmin, kun asukkaita viedään kalaan, metsälle tai puutarhaan. Toisaalta pätevän ja sitoutuneen henkilöstön löytäminen on toisinaan vaikeaa, kun työntekijät eivät ole valmiita puutarhanhoitoon.

Ajatusmallia viedään Aasiaan

Tekesin tutkimuksissa on todettu, että vihreän hoivan ansiosta asukkaiden unen laatu paranee, masentuneisuus sekä stressi vähenevät ja elämänlaatu kohenee.

Elämässä pitää olla muutakin kuin seinät ympärillä.

Arja Nevalainen, hoivapalveluyrittäjä

Vihreä hoiva -ajatusmalli laajenee koko ajan Suomessa ja sitä viedään jo suomalaisvoimin myös Aasian suuntaan.

Juankosken Hoiva on rakentanut yli kahden vuoden ajan yhteistyöverkostoa Singaporen suuntaan, ja näkyvyyttä on haettu muun muassa alan messuilta. Yrityksen toimintaa on esitelty myös paikalliselle terveysministeriölle.

– Yksityisille hoitokodeille kansainvälistyminen on hiukan monimutkaista ja se vaatii aikaa. Olemme kuitenkin toiveikkaita tulevaisuuden laajentumisen suhteen, Nevalainen kertoo.