Teollisuuden, rakentamisen ja palvelualojen näkymät mollivoittoisia Etelä-Karjalassa

Teollisuudessa ja rakentamisessa on odotettavissa henkilöstövähennyksiä syksyn kynnyksellä. Palvelualoilla näkymät synkkenivät keväästä.

teollisuus
Nosturi rakennustyömaalla.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Teollisuuden, rakentamisen ja palvelualojen näkymät ovat huonot Etelä-Karjalassa.

Teollisuudessa ja rakentamisessa suhdannetilanne on hieman kohentunut kuluvan kesän aikana, mutta tilanne on edelleen normaalia huonompi.

Etelä-Karjalan kauppakamarin toimitusjohtajan Mika Peltosen mukaan maakunnan teollisuuden suhdanneodotukset ovat kuitenkin koko maan keskiarvoa luottavaisemmat.

Osalla rakennusalan ja teollisuuden yrityksistä positiiviset odotukset – henkilöstövähennyksiäkin tiedossa

Osa teollisuuden ja rakennusalan yrityksistä odottaa suhdanteiden paranevan lähikuukausina. Etelä-Karjalan kauppakamarin ja Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n suhdannebarometriin vastanneista 12 prosenttia odottaa suhdanteiden paranevan.

Neljä prosenttia arvioi tilanteen heikkenevän. Valtaosa eli 84 prosenttia odottaa suhdanteiden säilyvän nykyisellään.

Teoliisuuden ja rakentamisen tuotanto väheni hieman kesän alussa. Yritykset arvioivat tuotannon pysyvän pääosin ennallaan kesän lopulla.

Liki puolella vastaajista tuotantokapasiteettia oli heinäkuussa vajaakäytössä. Tilauksia on saatu viime kuukausina lisää, mutta tilauskirjat ovat yhä tavanomaista ohuemmat.

Työvoimaa on rakentamisessa ja teollisuudessa vähennetty kesän alussa aavistuksen verran. Yrityksen ennakoivat vähentävänsä henkilökuntaa jonkin verran syksyn lähestyessä. Rahoitusvaikeuksia oli liki viidenneksellä yrityksistä.

Myynti ontuu palvelualoilla

Palvelualojen yritysten suhdannetilanne pysyi hieman yllättäen heikkona Etelä-Karjalassa. Edellisessä, keväällä tehdyssä suhdannebarometrissa yritykset katsoivat luottavaisemmin tulevaan.

Palvelualan suhdannenäkymät tummenivat lievästi kevään ja alkukesän aikana.

Myyntimäärät laskivat huhti-kesäkuussa. Palvelualan yritykset odottavat myynnin pysyvän lähes ennallaan loppuvuoden ajan.

Yritykset ennakoivat työvoiman vähenevän aavistuksen lähikuukausina.

Etelä-Karjalan palveluyritysten suhdannenäkymät ovat hieman koko maan keskiarvoa vaisummat.

Heinäkuussa tehtyyn suhdannebarometriin vastasi tällä kertaa hieman vähemmän eteläkarjalaisyrityksiä kesälomakauden takia. Vastaajia oli 43. Yritykset työllistävät liki 4500 työntekijää.