Helsingin teattereissa tekniikka hipoo kohta kansainvälistä tasoa

– Meillä on mahdollisuus näyttämömekaniikan keinoin tehdä sitten aivan vastaavanlaisia esityksiä kuin mitä Broadwayllä, tekninen johtaja Antti Rehtijärvi Helsingin kaupunginteatterista kuvaa.

kulttuuri
Teatteritekniikka kaupunginteatteri.
Helsingin kaupunginteatterin tilat peruskorjataan ja talotekniikka nykyaikaistetaan.Yle

Helsingin kaupunginteatteri painii peruskorjauksen kanssa vielä pitkään. Kesäkuun alussa alkaneen remontin odotetaan valmistuvan vuoden 2017 alussa. Teknisestä kehityksestä ei ole jääty jälkeen kansainvälisesti.

– Kyllä se tuo kyllä ihan kansainvälisen tason mittapuitteet. Meillä on mahdollisuus sitten näyttämömekaniikan valon, äänen ja videoin keinoin tehdä sitten aivan vastaavanlaisia esityksiä kuin mitä Broadwayllä tai West Endissä, tekninen johtaja Antti Rehtijärvi kuvaa.

Teatterin suojellut tilat peruskorjataan ja talotekniikka nykyaikaistetaan. Tekninen johtaja Antti Rehtijärvi uskoo, että koko henkilökunta on tyytyväinen lopputulokseen.

Me mielellään tehtäisiin lavasteita uusiokäytettävästä materiaalista.

Tekninen johtaja Antti Rehtijärvi

– Videotekniikka menee älyttömän nopeasti eteenpäin, että miten sitä sitten käytetään yhdessä esityksessä ja miten se integroituu. Videota käytetään valon lailla ja siinä on vielä paljon nähtävää, Rehtijärvi ennustaa.

Tulevaisuudessa kaupunginteatterin näyttämöllä voidaan lennättää elementtejä ja ihmisiä. Myös hallittu tulipalo ja lumisade ovat mahdollisia.

Rehtijärvi toivoo myös, että lavasteita voitaisiin kierrättää tulevaisuudessa entistä tehokkaammin.

– Me mielellään tehtäisiin lavasteita uusiokäytettävästä materiaalista, joita voitaisiin purkaa ja käyttää uudestaan. Tämä olisi meidän mielestä loistavaa. Semmosta me odotellaan tässä, Rehtijärvi valottaa.

Ensimmäisenä uusituissa tiloissa vuonna 2017 nähdään musikaali Myrskyluodon Maija.

Maalaamosta näyttämö

Kuvan suurta roolia odotellaan myös Suomen Kansallisteatterissa. Videotuottaja Petri Tarkainen Kansallisteatterista odottaa jo hologrammilavastuksia, joissa videon, valon ja savun avulla tuotaisiin näyttämölle ihmisiä, joita siellä ei todellisuudessa ole.

Teatteritekniikka kansallisteatteri.
Yle

Tarkiaisen mielestä Suomi on edelläkävijä teatteritekniikan suhteen moniin maihin verrattuna.

– Me ollaan aika kokeellisia ja käytetään aika rohkeasti semmoisia asioita, joita muut vasta suunnittelee käyttävänsä, Tarkiainen vakuuttaa.

Suomen Kansallisteatterin tekninen johtaja Antti Aho on samaa mieltä. Suomessa ei tulla jälkijunassa teatteritekniikan suhteen, vaikka teatteritalot Helsingissä ovatkin iäkkäitä.

Teatteriesityksissä on käytetty videotekniikkaa jo monta vuotta. Aho uskoo, että teattereissa panostetaan lähinnä ääni- ja valaistustekniikkaan lähivuosina. Äänisuunnitteilijoiden koulutus on tuonut teatteihin vahvan äänimaailman.

– Valopuoli, äänipuoli, kuvapuoli, videopuoli. Ne kehittyvät jatkuvasti eli siellä se näkyy enimmäkseen. Näyttämötekniikka on aika perinteistä kuitenkin, Aho selittää.

Aho odottaa, että 113-vuotiaan teatterin uusi remonttisuunnitelma hyväksyttäisiin ja suunnittelu voisi alkaa. Opetusministeriöltä odotetaan 50 miljoonan euron remonttipäätöstä.

Seuraava remontti voisi alkaa ensi kesänä, jolloin suurella näyttämöllä uusitaan myös äänipöytä ja kaiuttimet.

Aho toivoo, että Kansallisteatteriin tiloja saataisiin hyödynnettyä näyttämötiloina. Esimerkiksi maalaamosta voitaisiin tehdä välillä näyttämö.

– Tilojen muunneltavuus on tärkeää, jotta erityyppisiä projekteja saataisiin toteutettua, Aho kuvaa.