Venäjän kriisi horjuttaa kauppaa ja matkailua Etelä-Karjalassa

Etelä-Karjalan palvelualan yritykset arvioivat näkymiään heikoiksi Venäjän kriisin pitkittyessä. Kauppakamari kannustaa matkailuyrityksiä etsimään uusia asiakkaita Keski-Euroopasta.

Kotimaa
Savitaipale, Partakoski.
Yle

Kaupan ja matkailuyritysten myynti on vähentynyt kesän aikana ruplan heikentyessä uudelleen ja yritykset ennakoivat kannattavuuden jatkuvan heikkona koko loppuvuoden ajan.

– Kriisejä on nähty aiemminkin ja myös se, että kriisin jälkeen kysyntä nousee voimakkaasti ja matkailussa se tarkoittaa kysyntää lähialueelle Suomeen, sanoo Etelä-Karjalan kauppakamarin toimitusjohtaja Mika Peltonen.

Mutta kauppakamarin mielestä matkailualan tulee ottaa opiksi Venäjän tilanteesta. Läheskään kaikilla matkailuyrityksillä ei ole varaa odottaa nousukautta, jonka alkamista vuoden tai kahden kuluttua voi vain arvailla.

– Täytyy etsiä uusia markkinoita ja matkailijaryhmiä Keski-Euroopassta ja tuotteistaa tarjonta vastaamaan uusien matkailijaryhmien tarpeita, jatkaa Peltonen.

Nopeimmin tämä onnistuisi avaamalla uusia suoria lentoyhteyksiä Keski-Euroopasta Saimaan alueelle.

– Keski-Eurooppa on matkailullisesti Etelä-Karjalalle lähialuetta samalla tavalla kuin Venäjä. Suorien reittien myötä voisimme kohdentaa markkinointia näille alueille ja saada pysyvää matkailijavirtaa maakuntaan.