1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Uimalelut, tuulettimet, aurinkovoiteet – kesätavaran kauppa kärsii koleudesta

Monena aikaisempana kesänä pöytä- ja lattiatuulettimet loppuivat esimerkiksi Joensuussa kesken kuumimman kauden. Toisin on tänä vuonna. Tuulettimet päätyvät takaisin kauppojen varastoihin. Koleudesta ovat kärsineet myös mm. lasten uima-altaiden ja puutarhakalusteiden kauppa.

Kuva: Yle / Sarah Laukkanen

Joensuun Motonet-tavaratalossa pöytä- ja lattiatuulettimia on myytävänä isot pinot. Valinnanvaraa löytyy, toisin kuin aikaisempina kesinä.

– Tämä kesä viileydessään ei ole houkutellut sille osastolle ostajia. Varmasti jää varastoon, saadaan talvisäilöön meidän keskusvarastolle niitä lähetellä. Lisää ei ole tarvinnut tilata, tavaratalopäällikkö Matti Laeslehto naurahtaa sarkastisesti.

Lisää ei ole tarvinnut tilata

Matti Laeslehto

Tuulettimien lisäksi harrastuskalastukseen liittyvä tavara on käynyt Laeslehdon mukaan tavanomaista huonommin kaupaksi.

Puutarhakalusteita saa vielä

Puutarhakalusteiden kaupassa kesä on osoittautunut myös poikkeukselliseksi. Yleensä tavaraa on mennyt kaupaksi ennen juhannusta niin paljon, ettei heinäkuun alennusmyynteihin ole juuri jäänyt valikoimaa. Nyt kalusteita vielä on, vaikka mennään elokuuta, kertoo sisustusmyyjä Pasi Malinen Joensuun Sotkasta.

– Huhtikuu oli odotuksiin nähden todella hyvä. Toukokuussa viileni ja kauppa tyrehtyi, Pasi Malinen sanoo.

Ilmeisesti kesä on ollut sopiva terassien ja muiden ulkotilojen rakentamiseen ajan kanssa, sillä asiakkaina on ollut nyt elokuun puolella heitä, jotka ovat kertoneet saaneensa juuri rakennustyöt valmiiksi. Puutarhakalusteita tarvitaan näin ollen vasta nyt.

Sandaalit jalkaan, satoi tai paistoi

Joensuun Pilkon Citymarketissa kesän koleus on näkynyt useammankin tuoteryhmän kohdalla. Tavaratalon johtaja Matti Aaltonen kertoo, että yleensä toukokuun ensimmäinen lämmin viikko käynnistää kesätavaroiden myynnin ryminällä. Tänä kesänä tuota varsinaista käynnistymisviikkoa ei ole tullut vieläkään.

Uimavaatteet, aurinkorasvat, aurinkolasit, niihin ryhmiin on tämä kesä vaikuttanut negatiivisesti

Matti Aaltonen

– Lasten uimalelut ja siihen liittyvät artikkelit, niihin liittyvä kauppa on käynyt laimeammin kuin edellisinä kesinä, Matti Aaltonen kertoo esimerkkinä.

– Uimavaatteet, aurinkorasvat, aurinkolasit, niihin ryhmiin on tämä kesä vaikuttanut negatiivisesti. Niissä vaikutus on kaikkein suurinta, Aaltonen lisää.

Myös grillien ja grillaustarvikkeiden myynnissä kolea sää on näkynyt. Yhdessä tuoteryhmässä sää ei sen sijaan ole vaikuttanut niin paljon kuin olisi voinut luulla.

– Sandaalikauppa on käynyt hyvin. Se ei ole niin aurinkoriippuvainen, monet käyttää arkijalkineena sandaaleja. Ylipäätään jalkineisiin liittyvä kauppa on käynyt kohtuuhyvin, Matti Aaltonen laskee.