Kaupungille kelpaa vapaaehtoinen nurmikonleikkaaja – alueen arvokin voi nousta

Espoolaisia yritetään saada vapaaehtoisesti mukaan hoitamaan kaupungin puistoja ja muita yhteisiä alueita. Ideana on, että vapaaehtoisuuden ansiosta Espoota pystytään pitämään paremmassa ilman että se maksaa kaupungille nykyistä enemmän. Mukaan on tässä vaiheessa lähtenyt parisenkymmentä porukkaa. Yhtenä kohteena on korkean tornitalon vieressä oleva poukama.

Kuva: Meeri Niinistö / Yle

Ylikasvanut nurmikko ja villiintynyt kaislikko – oman asuinympäristön viihtyvyyden kannalta niille olisi mukavaa tehdä jotain, mutta kaupungin omat voimat eivät näytä riittävän.

Espoossa on kehitetty vastaus tähän pulmaan: kaupunkilaisten vapaaehtoisuuteen nojaava Meidän puisto -hanke.

Ideana on, että vapaaehtoisuuden ansiosta Espoota pystytään pitämään paremmassa kunnossa ilman että se maksaa kaupungille enemmän.

Kaupunki itse puhuu hoitotasosta eli se on määritellyt, minkä verran mitäkin paikkoja hoidetaan. Kaupunkilaisten ansiosta hoitotasoa voidaan nostaa eli hoitaa paremmin kuin kaupungin resurssit antaisivat myöten.

Espoon mukaan tällä hetkellä parisenkymmentä porukkaa ympäri kaupunkia on lähtenyt mukaan.

Rantaa siivoamalla toiveissa saada oma uimaranta

Vapaaehtoisten joukossa on Kivenlahdessa sijaitseva Asunto-osakeyhtiö Espoon Meritorni. Meritorni sijaitsee luonnonpoukaman äärellä. Yhteensä 114 asunnon tornitalo oli aikoinaan Suomen korkein asuinrakennus.

– Paikan epävirallinen nimi on Amfinlahti eli Kivenlahdessa on amfiteatterin muotoon rakennetut talot ja Meritorni on siinä vieressä. Näiden keskelle rajoittuu luonnonpoukama, jossa on hyvä potentiaali uimarannalle ja pienelle puistikolle, kuvailee Meritornin hallituksen puheenjohtaja Ville Mustonen.

– Alue on kaavoittamatonta viheraluetta, joka on ollut luonnontilassa. Koska se sijaitsee ihan talojen vieressä, mietimme, että siinä olisi kehittämisen paikka, Mustonen jatkaa.

Viihtyvyys ykkösenä - ja seurauksena ehkä arvonnousu

Käytännössä Meritornin asukkaat ovat huolehtineet siitä, että ranta-aluetta on järjestelmällisesti siivottu roskista, jotta se ei pääsisi rehevöitymään ja poukamaa voisi käyttää uimarantana. Varsinaisen työn on tehnyt huoltoyhtiö, jolle Meritorni on maksanut eli toisin sanoen aluetta on kunnostettu ilman kaupungin rahaa.

– Me maksamme huoltoyhtiöllemme työstä aiheutuvat kustannukset, koska sehän ei ole taloyhtiön aluetta. Kustannukset ovat tosi vähäisiä meille.

Poukamaa on raivattu myös talkoohengessä.

– Meidän ensisijainen tavoitteemme on nostaa asuinalueen viihtyvyyttä. Jos se asuinalueen arvoa nostaa, niin se on johtopäätös siitä, Mustonen toteaa.

Hänen mukaansa alun perin Espoo ei halunnut, että alueeseen kosketaan ollenkaan

– Siitä kun on neuvoteltu aikojen saatossa, on päästy sellaiseen yhteisymmärrykseen, että on kaikkien etu, jos sitä pidetään kunnossa.

Meritornin huolehtiman paikan läpi kulkee yksi Espoon ylpeyksistä, rantaviivaa seuraileva kymmenien kilometrien mittainen Rantaraitti.

Ilman lupaa ei saa mennä parturoimaan

Jos Meritornin viereisen poukaman hoitaminen olisi vain kaupungin vastuulla, huollettaisiin sitä Mustosen arvion mukaan huomattavasti vähemmän.

– Varmaan tehtäisiin sama, mitä esimerkiksi tienpenkereille eli isoimmat heinät käytäisiin niittämässä silloin tällöin, ehkä kerran kesässä.

Espoon puistohankkeessa hoidettavasta paikasta tehdään aina hoitosopimus. Ilman sopimusta kaupungin maita ei saa alkaa hoitaa.

Periaatteena on, että hoidettavat kohteet ovat kaikkien kuntalaisten normaalissa virkistys- ja ulkoilukäytössä.