1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Rakennuspomo kotikenttänsä markkinatilanteesta: "Se on todella surullista"

Suomen talouden elpymistä saadaan vielä odottaa. Kymenlaaksolainen rakennuspomo Esa Eloranta pitää kotikenttänsä markkinatilannetta surkeana. Talouden elpymisen lääkkeeksi Eloranta tarjoaa tuottavuuden kasvattamista.

Kotimaan uutiset
rakennustyömaa ja nosturi kesällä kouvolassa
Rakennusyhtiö Jatke peruskorjaa tällä hetkellä Kouvolan aikuiskoulutuskeskuksen tiloja.Yle / Juha Korhonen

Muutamia kymmeniä paikallisia yrityselämän vaikuttajia kokoontui keskiviikkona Kouvolassa EK Foorumiin. Kauppakamarin ja Elinkeinoelämän Keskusliiton foorumissa heille tarjoiltiin tuoreimmat tiedot niin yritysbarometrin tuloksista kuin yhteiskuntasopimuksen tarpeellisuudesta työnantajan näkökulmasta.

Kouvolassa päätoimipaikkaansa pitävän rakennusyhtiön Jatkeen hallituksen puheenjohtaja Esa Eloranta antoi yleisölle oman katsauksensa ja kertoi olevansa surullinen.

– Meidän yrityksemme noin 160 miljoonan liikevaihdosta tulee noin puolitoista prosenttia Kymenlaaksosta. Kymenlaaksossahan tilanne on todella surkea mielestäni. Se on surullista, koska olen kotoisin tältä paikkakunnalta ja työskennellyt rakentamisen kanssa koko ikäni.

Kouvolassa palvelutalo on yhtiön jäljiltä luovutuskunnossa ja paikallisessa aikuiskoulutuskeskuksessa jatkuvat vielä työt.

Jatkeen työtilanne on Elorannan mielestä silti hyvä. Töitä riittää Etelä-Suomen kasvukeskuksissa, vaikka kotimaakunnassa niukkaa onkin.

Kymenlaakson rakennusmarkkinoiden tulevaisuus herättää kuitenkin ajatuksia.

– Väestö vanhenee ja vähenee. Myös investorit muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta eivät usko Kymenlaaksoon lainkaan, arvioi hallituksen puheenjohtaja Eloranta.

Asuntorahastojen ja sijoittajien ajatusmaailmassa raha ratkaisee.

– He pohtivat markkina-arvoa. Kymenlaakson väestöpohjalla ja vähentyvällä, ikääntyvällä väestöllä se markkina-arvo on tulevaisuudessa todella pieni, vaikka tämän hetken sijoitetun pääoman tuotto olisikin ihan kohdallaan verrattuna muuhun Suomeen ja jopa kasvukeskuksiin, tietää Jatke Oy:n hallituksen puheenjohtaja Esa Eloranta.

Tuottavuutta tarvitaan lisää

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n ekonomistin Juha Vartian talouskatsaus ei lupaillut talouden nopeaa käännettä.

– Eurooppa on kitisten elpymässä. Suomi on vaivoin mukana, eikä elpyminen ole alkanut, tulkitsi Vartia erilaisia suhdannekuvia.

Ekonomistin mukaan vuosi 2015 saattaa hyvinkin olla neljäs miinusvuosi peräkkäin taloudessa.

Samaan aikaan maan hallitus haluaa laittaa Suomen taloutta ja kilpailukykyä kuntoon muun muassa yhteiskuntasopimuksella. Työmarkkinajärjestöt miettivät nyt, miten esimerkiksi työn yksikkökustannuksista saataisiin viisi prosenttia pois.

– Työkustannusten laskeminen ei minusta ole se oleellinen osa, vaan tuottavuuden parantaminen on koko Suomen ongelma. Kustannukset nousevat muun muassa verotuksen ja energian kautta. Tuskin pystytään palkkoja kovin paljoa alentamaan, linjaa hallituksen puheenjohtaja Esa Eloranta Jatke Oy:stä.

Keskustelu työajan lisäämisestä on käynyt vilkkaasti viime aikoina. Rakennusyhtiöpomo ei halua työaikakysymyksiä liiemmin pohtia, vaikka hänestä Suomessa on aika paljon vapaapäiviäkin.

Juttua muokattu 6.8. klo 8.44: Korjattu seminaarin ajankohta tiistaista keskiviikoksi.

Lue seuraavaksi