Rosatom voisi vielä lisätä omistustaan Fennovoimassa – uusia omistusjärjestelyjä tulossa?

Venäläinen voimayhtiö Rosatom voisi vielä lisätä omistusosuuttaan Fennovoimassa. Fennovoiman pääomistaja Voimayhtiö SF:n omistajajoukko ei vielä riitä kattamaan yhtiön osuutta projektista. Ydinvoimayhtiö Rosatom on aiemmin ilmoittanut halusta lisätä omaa osuuttaan.

Kotimaa
Rosatom-yhtiön tunnus.
Maxim Shipenkov / EPA

Fennovoima täyttää uusien omistusjärjestelyjen jälkeen siltä vaadittavan kotimaisuusasteen. Kotimaisuusaste on energiayhtiö Fortumin, rakennusyhtiö SRV:n ja teräsyhtiö Outokummun omistusten jälkeen 65,1 prosenttia Fennovoimasta.

Voimaosakeyhtiön osuus Fennovoimasta on kuitenkin osakkeilla mitattuna tarkalleen 66 prosenttia. Loput 34 prosenttia omistaa voimayhtiö Rosatomin suomalainen tytäryhtiö RAOS Voima.

Yle uutisten tietojen mukaan Fennovoiman omistukseen tarvitaan vielä uusia omistusjärjestelyjä. Uuden omistajan ei tarvitse olla enää kotimainen, joten mahdollinen omistus voi hyvin tulla Rosatomilta. Yhtiö on aiemmin ilmoittanut, että se voisi omistaa nykyistä enemmän Fennovoimasta.

Viime syksynä Rosatom Overseasin viestintäjohtaja Roman V. Djukarev totesi Ylen haastattelussa seuraavasti:

– Meillä ei ole suunnitelmia kasvattaa osuuttamme. Tosin toiveemme on, että meillä olisi mahdollisuus kasvattaa sitä, koska tämä on erinomainen liiketoimi.

Tänään yhtiöstä kuitenkin viestitettiin, että omistusosuus pysyy ennallaan.

– Rosatomin omistusosuus Fennovoimasta on 34 prosenttia emmekä aio lisätä sitä, sanoo Rosatomin tytäryhtiö RAOS Voima Oy:n puheenjohtaja Anastassia Zoteeva.

Mahdollista on myös, että Voimayhtiö SF:n osakkaat jakavat ja rahoittavat keskenään puuttuvan 0,9 prosentin osuuden.

Klo 16.05 Täsmennetty otsikkoa ja alaotsikkoa. Klo 17.39 juttua täydennetty ja muokattu Rosatomin tuoreiden kommenttien perusteella.