Ihmissalakuljetusta simuloiva kontti on vain kevytversio oikeasta elämästä

Vaasan torilla suljetaan neljä vapaaehtoista vuorokaudeksi konttiin huopa kainalossa, vettä ja suklaata mukana. Ihmissalakuljetukseen huomiota kiinnittävä tempaus on kevytversio todellisesta elämästä. Suomalaisten kontissa on nimittäin ilmastointi ja sieltä pääsee halutessaan ulos kesken kokeen.

kulttuuri
Konttiin on jätetty noin metrin levyinen kulkutila "lastin" keskelle, kertoo Catarina Salo.
Catariina Salon mukaan kontin sisään, "lastin" keskelle jätetty kulkutila on tilavampi kuin oikeassa elämässä.Antti Haavisto / Yle

Vaasan torilla seisoo kontti. Kolme metriä leveyttä, 12 metriä pituutta ja 4000 kiloa painoa. Tähän konttiin suljetaan torstai-iltana neljä vapaaehtoista vuorokaudeksi. Kyseessä onYle X3M:injaKioskinyhteishanke Menolippu Eurooppaan.

– Tarkoitus on nostaa keskustelua ihmissalakuljetuksesta ja Välimeren humanitaarisesta katastrofista. Ehkä tämä on pieni näpäytyst myös siitä, että ehkä meidän pitää miettiä maahanmuuttopolitiikkaa ja EU-maiden ottaa vastuuta, toteaa projektinjohtaja Catariina Salo.

"Tosi-tosi-light -versio oikeasta"

Indonesiassa alunperin tehty kontti seisoo Vaasan torilla pari vuorokautta. Vaikka se ulkoapäin näyttää tavalliselta, sisällä on tehty projektin mahdollistavia muutoksia.

– Täällä on varauloskäyntiovi, jonka saa sisältä auki, mutta ulkopuolelta ei, Catariina Salo sanoo.

Toinen turvallisuustekijä on kontissa oleva ilmastointi. Sitä ei oikeassa elämässä konteissa ole.

– Vapaaehtoisilla pitää olla semi-hyvät oltavat, Salo selittää muistuttaen, että olosuhteista huolimatta maitse tapahtuvaihmissalakuljetus on yleisesti vesitse tapahtuvaa turvallisempaa.

Viettäisitkö sinä vuorokauden näissä oloissa? Entä jos olisit oikeasti matkalla ihmissalakuljettajien kyydissä? Pelottaisiko?
Viettäisitkö sinä vuorokauden näissä oloissa? Entä jos olisit oikeasti matkalla ihmissalakuljettajien kyydissä ja matkan kesto sekä määränpää tuntematon?Antti Haavisto/Yle

Konttiin on tuotu puulaatikoita simuloimaan lastia. Laatikoiden keskelle jäävän kulkuväylän leveys on arviolta vajaa metri.

– Jos ollaan rehellisiä, tässä on aika paljon tilaa verrattuna oikeisiin olosuhteisiin. Tämä on tosi-tosi-light -versio, jos verrataan oikeaan konttiin, Catariina Salo sanoo.

Vapaaehtoisten (siirryt toiseen palveluun)vuorokautta kontissa voi seurata kontin kattoon asennettujen infrapunakameroiden kautta.

– Voimme seurata, miten he voivat ja yleisö voi seurata tapahtumia striimin kautta. Näemme, mitä täällä tapahtuu, mistä ihmiset juttelevat ja mitä ajatuksia heille nousee.

Huopia, vettä ja vähän suklaata

Vapaaehtoiset ovat Karri "Paleface" Miettinen, Rakel Liekki, Dan Granqvist ja Susani Mahadura. Konttiin sulkeutuville ei ole tehty vuorokaudeksi käsikirjoitusta. Palefacelle ovi kolahtaa torstain ja perjantain välisenä yönä, kolme muuta suljetaan konttiin Vaasan Taiteiden yössä torstaina kello 20.30.

– Sinne he menevät, saavat mukaansa pari huopaa, vettä ja vähän suklaata, Catariina Salo sanoo.

Ihmiskokeilu kestää vuorokauden, mutta ihmissalakuljetusasialle Salo toivoo huomiota tempauksen johdosta vielä kauan.

– Toivon, että nämä neljä ihmistä, jotka ovat kontissa olleet, voisivat jatkaa keskustelua rasismista, ihmissalakuljetuksesta ja EU:n pakolaispolitiikasta.

Menolippu Eurooppaan -projektin kontti vapaaehtoisine "salakuljetettavineen" on Vaasan torilla vuorokauden alkaen to 6.8. klo 20.30.
Menolippu Eurooppaan -projektin kontti vapaaehtoisine "salakuljetettavineen" on Vaasan torilla vuorokauden alkaen to 6.8. klo 20.30.Antti Haavisto/Yle