1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Suezin kanava sai ohituskaistan – jopa tuplamäärä laivoja mahtuu kanavaan

Suezin kanavan laajennusosa mahdollistaa kaksisuuntaisen liikenteen ja tekee läpikulusta jopa puolet nopeampaa. Egyptin hallitus toivoo suurprojektin piristävän Egyptin taloutta ja tuovan egyptiläisille ylpeydenaiheen.

Egyptiläiset työntekijät vilkuttivat konttialukselle, joka kulki uudella Suezin kanavalla Ismailian kaupungissa Egyptissä 25. heinäkuuta. Kuva: EPA

Egyptin presidentti Abdel Fattah al-Sisi isännöi tänään torstaina ennätysnopeasti valmistuneen Suezin kanavan laajennusosan avajaisia.

Al-Sisi julkisti suurluokan kanavahankkeen vuosi sitten. Silloin laajennustöiden arvioitiin kestävän kolme vuotta, mutta presidentti määräsi nopeuttamaan projektia niin, että valmista tulisi vuodessa.

Suezin kanava on yksi maailman meriliikenteen valtaväylistä. Sen läpi kulkee vajaat kymmenen prosenttia globaalista meriliikenteestä.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Tänään käyttöön vihittävä laajennusosa mahdollistaa liikennöinnin kahteen suuntaan samaan aikaan. Se on ikään kuin ohituskaista, sillä sen on määrä lyhentää matka-aika nykyisestä 18 tunnista 11 tuntiin.

Myös jonotusaikaa aiotaan lyhentää korkeintaan kolmeen tuntiin, kun nykyisin laivat saattavat jonottaa kanavaan pääsyä 8–11 tuntia.

Kanavaan mahtuu siis yhä enemmän laivoja. Kun kanavan läpi voi nyt kulkea 49 laivaa päivässä, aiotaan määrä tuplata 97 laivaan päivässä tulevien vuosien aikana.

Kanava on kansallisylpeys

Kun haluaa rahdata tavaraa Aasian ja Euroopan välillä, ilman Suezin kanavaa olisi kierrettävä koko Afrikan manner. Kanava lyhentää matkaa 7 000 kilometrillä.

Kanava valmistui 1869 vuosikymmenen rakennustöiden jälkeen. Sadat tuhannet egyptiläiset kaivoivat kanavaa, pakkotyönä ja käsityökaluin.

Kanava oli ensin brittiläis-ranskalaisen Suezin kanavayhtiön omistama. Egyptin presidentti Gamal Abdel Nasser kansallisti kanavan vuonna 1956, mistä seurasi Suezin kriisi. Britannian, Ranskan ja Israelin liittouma hyökkäsi Egyptiin, mutta Yhdysvallat ja Neuvostoliitto painostivat osapuolet aselepoon.

Suezin kanavan saaminen Egyptin haltuun nosti kansallistuntoa, ja kanavaa pidetäänkin modernin Egyptin symbolina. Se on myös yksi Egyptin ulkomaantulojen päälähteistä.

Toiveissa on tuplatulot

Kanavan laajennusprojekti maksoi yli 8 miljardia dollaria. Uutta uomaa kaivettiin 37 kilometriä ja vanhaa uomaa ruopattiin syvemmäksi 35 kilometrin matkalta.

Jättihankkeen rahoittivat egyptiläiset sijoittajat, jotka ostivat valtiolta investointitositteita. Britannian yleisradio BBC tapasi perheen (siirryt toiseen palveluun), joka osallistui kanavan rahoittamiseen 200 dollarilla, muttei oikein tiennyt, mitä hyötyä heille siitä oli.

– Uskomme presidenttiimme, ja kun hän sanoo tarvitsevansa rahaa, meidän on vastattava kutsuun, rouva totesi BBC:lle.

Egypti uskoo investoinnin kannattaneen: virallisissa suunnitelmissa (siirryt toiseen palveluun) kanavasta saatavat tulot yli tuplaantuvat. Vuonna 2015 kanavan arvioidaan tuottavan 5,3 miljardia ja vuonna 2023 jo 13,2 miljardia dollaria.

Taloustieteilijät epäilevät tulotoiveita

– Tulot tulevat nousemaan, mutta nousevatko ne näin paljon? Tulot eivät riipu pelkästään liikenteen lisääntymisestä vaan myös ulkoisista tekijöistä kuten globaalin kaupankäynnin lisääntymisestä, arvioi tutkija Amr Adly uutistoimisto AFP:lle.

Kanavan ympäristöön aiotaan myös luoda valtava teollisuusalue. Kanavaviranomaisen mukaan siellä tulee olemaan kokoonpano-, logistiikka- ja laivankorjaustoimintaa. Sinne syntyy jopa miljoona uutta työpaikkaa tulevien 15 vuoden aikana, maalailee kanavaviraston johtaja Mohab Mameesh.

Tutkijoiden mukaan kanavaprojekti onkin Egyptin uuden, armeijataustaisen hallinnon voimannäyte. Entinen kenraali al-Sisi nousi valtaan kesällä 2013, kun Muhammad Mursi syrjäytettiin. Mursin kautta oli edeltänyt arabikevään kansannousu vuonna 2011.

Uusi Suezin kanava on hallituksen visioissa uusi alku, joka näyttää poliittisen epävarmuuden ajan jääneen taa ja tuo talouskasvua. Hallitus on julistanut, että tänään on kansallinen vapaapäivä avajaisten kunniaksi.