Sateisessa kesässä jotain hyvääkin: "Näyttää siltä, että tulee hyvä sienivuosi"

Runsaat kesäsateet ovat saaneet monet sienilajit puskemaan maasta esiin tavallista aikaisemmin. Sienisadosta saattaa tulla poikkeuksellisen hyvä, mutta sienestäjät saavat vielä jännittää, miten syksyn säät vaikuttavat sienten kasvuun.

Herkkutatteja on nyt paljon metsissä. Kuva: Sami Tammi / Yle

Uudenmaan Marttojen järjestöpäällikkö Anne Lempisen mukaan monet sienestäjät ympäri maata ovat kokeneet iloisia yllätyksiä metsäreissuillaan. Vastaan on tullut sellaisia sienilajeja, joita nämä eivät olisi osanneet odottaa.

– On ihmeellistä, että jotkut ovatkin löytäneet kolme ämpärillistä herkkutatteja, kun ovat lähteneet etsimään kanttarelleja, Lempinen kertoo.

Sateinen kesä on sienestäjälle onnenpotku, mutta syksyn sienisato on vielä säiden armoilla.

– Herkkutatteja on nyt hyvin, mutta ei sitä vielä tiedä, miksikä tämä muuttuu. Näyttää siltä, että tulee hyvä sienivuosi, mutta jos nyt alkaa pitkä kuiva kausi, niin tilanne voi vielä muuttua.

Lempinen on kuullut, että sienestäjät ovat löytäneet monia lajeja, jotka eivät yleensä esiinny vielä elokuun alussa.

Sienten ystävät ovat saaneet saaliikseen muun muassa ukonsieniä, haapa- ja kangasrouskuja, suppilovahveroita sekä mustia torvisieniä.

– Mustan torvisienen kohdalla kannattaa pitää mielessä, että se on hyvin uskollinen kasvupaikalleen. Eli jos joskus olet jostain paikasta sitä löytänyt, niin nyt kannattaa mennä tarkistamaan samasta paikasta, onko sitä jo tullut, Lempinen vinkkaa.