1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kunnat haluavat vastaanottokeskuksia – Maahanmuuttovirasto sopii tutustumiskäyntejä

Turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskus tuo kuntaan töitä, lisää palvelujen kysyntää ja täyttää tyhjillään olevia vuokra-asuntoja. Pirkanmaalla kaksi kuntaa tavoittelee nyt oman keskuksen perustamista.

Punkalaitumen vastaanottokeskus saa jälleen uusia asiakkaita. Kuva: Antti Eintola / Yle

Turvapaikanhakijoiden määrä on kasvussa, ja nyt kunnat ovat huomanneet tilaisuutensa piristää talouttaan.

Pirkanmaalla sekä Valkeakoski että Hämeenkyrö ovat ilmoittaneet Maahanmuuttovirastolle olevansa kiinnostuneita saamaan oman vastaanottokeskuksen.

Maahanmuuttovirasto on sopinut molempien kuntien kanssa tutustumiskäynnistä myöhemmin tänä kesänä. Tarkkoja päivämääriä ei ole vielä sovittu.

Vastaanottokeskus tuo kuntaan lisää työpaikkoja, lisää palvelujen kysyntää ja kasvattaa valtion maksaman tuen määrää. Lisäksi tyhjillä oleviin vuokra-asuntoihin saadaan asukkaita.

Esimerkiksi Punkalaitumen viime kuussa uudelleen avattu keskus tuo kuntaan puoli miljoonaa euroa valtionosuuksina ja lähialueen talouteen arviolta jopa 1,5 euron vuosittaisen piristysruiskeen.

Maahanmuuttovirasto arvioi hakijoita

Valkeakoskella on useita tyhjiä kiinteistöjä, joihin keskuksen voi sijoittaa. Se ei kuitenkaan vielä riitä.

– Hyvät liikenneyhteydet ovat tärkeä tekijä, sanoo Maahanmuuttoviraston ylitarkastaja Visa Knape.

Knapen mukaan tärkeää on myös kunnan tai kaupungin päättäjien myönteinen suhtautuminen keskuksen perustamiseen.

Suomessa on tällä hetkellä laskentatavasta riippuen hieman alle parikymmentä turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskusta. Niistä useimmat ovat kuntien ja kaupunkien alaisuudessa. Seitsemän keskusta on Suomen Punaisen Ristin ylläpitämiä.

Turvapaikanhakijoita tulee nyt Suomeen tavallista enemmän. Viime vuonna heitä oli 3600 ja tänä vuonna määrän arvioidaan kasvavan.