Vain seitsemän saamelaiskäräjien nykyisistä jäsenistä asettuu ehdolle syksyn vaaleissa

Seitsemän saamelaiskäräjien nykyisistä jäsenistä vastasi, että aikoo asettua ehdolle, neljä jäsentä vastasi, ettei aio asettua ehdolle ja seitsemän ei vielä tiennyt tai halunnut kommentoida. Yle Sápmi ei tavoittanut keskiviikkopäivänä kolmea nykyistä jäsentä.

politiikka
Anu Avaskari Anne Nuorgam Nilla Tapiola Jouko Hetta Veikko Porsanger Heikki Paltto aikovat ehdokkaiksi saamelaiskäräjävaaleissa
Sara Wesslin / Yle Sápmi

Seitsemän saamelaiskäräjien nykyisistä jäsenistä vastasi että aikoo asettua tulevana syksynä ehdolle saamelaiskäräjävaaleihin. He ovat Anu Avaskari, Jouko Hetta, Anne Nuorgam, Veikko Porsanger, Nilla Tapiola, Heikki Paltto ja Asko Länsman.

Veikko Porsanger sanoo, että hän alkaa ehdolle koska nykyisessä hallituksessa eivät ole ottaneet kaikkia saamelaisia huomioon.

– Äsken kävin viemässä ilmoituksen ja olen alkamassa. 8 vuotta olen ollut siellä. Nykyisessä hallituksessa ei ole otettu kaikkia saamelaisia huomioon, niinkuin meitä jokirannan ihmisiä. Vain poronhoitajien asioita edistävät siellä. Sen takia minun pitää vielä kokeilla lähteä, sanoo Porsanger.

Jouko Hetta ja Anne Nuorgam kommentoivat että edellisellä hallituskaudella jotain on heidän osaltaan jäänyt kesken ja siksi he asettuvat nyt tulevissa vaaleissa ehdolle. Jouko Hetta sanoo ILO 169 –sopimuksen jääneen kesken ja sen vuoksi asettuu ehdolle. Anne Nuorgam sanoo alkavansa ehdolle, koska yhteispohjoismainen saamelaissopimus on jäänyt kesken edellisellä kaudella.

Neljä vastasi, ettei aio asettua ehdolle saamelaiskäräjävaaleissa

Neljä jäsentä vastasi Yle Sápmille, etteivät meinaa asettua ehdolle seuraavissa vaaleissa. He ovat Veikko Guttorm, Tauno Haltta, Pertti Heikkuri, Anna Morottaja.

TaunoHaltta, Pertti Heikkuri, Veikko Guttorm ja Anna Morottaja eai vuolgge evttohassan sámediggeválggaide.
Sara Wesslin / Yle Sápmi

Tauno Haltta kommentoi, että kaksi kautta riittää mutta että jos hänet valitaan lautakuntaan niin sitten hän voi alkaa ehdolle.

– En, riittää kaksi kautta, nuoremmat saa tapella nyt. Jos lautakuntaan valitaan, niin voin alkaa, kommentoi nellimiläinen Tauno Haltta.

Pertti Heikkuri Ivalosta näkee, että uusia kasvoja tarvitaan saamelaiskäräjille.

– En todennäköisesti. Olen ollut jo aika pitkään, 12 vuotta, kahdessa eri jaksossa. Annetaan nuoremmille mahdollisuus touhuta ja uusia kasvoja varmaan tarvitaan, sanoo Heikkuri.

Veikko Guttorm taas näkee, että hän on ollut jo tarpeeksi monta kautta Saamelaiskäräjillä.

Seitsemän nykyistä jäsentä ei vielä tiedä alkavatko ehdolle

Seitsemän jäsentä ei vielä tiennyt tai halunnut kommentoida ehdokkaaksi asettautumista Yle Sápmille.

He ovat Ulla Maarit Magga, Arto Pohjanrinne, Ilmari Tapiola, Nihkolas Valkeapää, Rauni Äärelä, Pentti Valle ja tämän hetkinen puheenjohtaja Tiina Sanila-Aikio.

Yle Sápmi ei tavoittanut keskiviikon aikana saamelaiskäräjien jäseniä Petra Magga-Vars, Yrjö Musta ja Janne Näkkäläjärvi.

Saamelaiskäräjävaalien ehdokasasettelu loppuu huomenna perjantaina, 7. elokuuta.

Muutettu 6.8.2015 klo: 14:15

Saameilaiskäräjien jäsen Asko Länsman antoi Yle Sápmille päivitetyn tiedon, että hän lähtee ehdolle saamelaiskäräjävaaleihin. Aikaisemmin Länsman ei ollut vielä varma lähteekö hän ehdolle.