Satoja vuosia sitten tehty oivallus toi Lappeenrannalle miljoonien eurojen säästöt – vesi siirtyy Saimaasta ilman pumppuja

Lappeenrannan Haapajärven puhdistamiseksi on aloitettu lisäveden siirtäminen Saimaasta. Peräti 24 kilometrin pituisen siirtoputken ja avoväylän varrella ei ole yhtään pumppua, vaan vesi virtaa Saimaasta painovoimalla.

Kotimaa
Lisävesiputken lähtöpaikka vanhan Saimaan kanavan uomassa
Yle

Lappeenrannan jätevedet pilasivat 1960-luvulla Haapajärven. Vuosituhannen alussa Lappeenranta velvoitettiin kunnostamaan järvi ja lupaehtojen velvoitteisiin kuuluu lisäveden johtaminen Saimaan kanavasta laimentamaan Toikansuon puhdistamolta tulevaa jätevettä.

Ensimmäisen suunnitelman mukaan Saimaan kanavan varteen olisi rakennettu lähes kolme miljoonaa euroa maksava pumppaamo, mutta energialaitoksella työt aloittanut nuori insinööri alkoi muistella Isaac Newtonin vuonna 1678 julkaisemaa painovoiman perus­lakia. Oivalluksen ansiosta koko pumppaamon rakentamisesta luovuttiin ja vesi virtaa yksinomaan painovoiman avulla.

– Se on mahdollista, koska Saimaan pinta on 76 metriä merenpinnasta. Säätöasema sijaitsee paikassa, joka on 60 metriä merenpinnasta mitattuna ja Haapajärvi on 42 metriä merenpinnasta mitattuna, sanoo Lappeenrannan Energiaverkot Oy:n rakennuttajainsinööri Matti Pylkkänen.

Saimaan kanavalla Mälkiällä olevasta vedenottopaikasta lähtevä putki on lähes metrin paksuinen. Siinä virtaa vettä 500 litraa sekunnissa. Suurempikin juoksutus olisi mahdollista, mutta lupaehdot rajoittavat virtaamaa.

Pilvet heijastuvat Rakkolanjoesta
Yle

– Meillä on kaksi pinnanmittausasemaa säätöaseman alapuolella, jotka mittaavat Rakkolanjoen pintaa. Jos sataa tai on sulamisvesiä, automatiikka kääntää venttiileitä pienemmälle, sanoo Pylkkänen.

Vesi virtaa putkessa noin kuuden kilometrin pituisen matkan. Sen jälkeen lisävesi ohjataan avo-ojaan, josta se aikanaan päätyy Rakkolanjokeen. Täällä vesi sekoittuu puhdistamolta tuleviin puhdistettuihin jätevesiin ja laskee Haapajärveen.

Vielä alkumatkasta vesi on kirkasta, mutta Rakkolanjokeen ehtiessään vesi on silminnähden sameutunutta.

– Matkalla on laajat valuma-alueet ja joki on metsän ja peltojen ympäröimä. Ilmeisesti luonnosta tulee vettä, mikä värjää Saimaan kanavasta tulevan veden, harmittelee Pylkkänen.

Haapajärvessä lisäveden juoksutuksen vaikutuksia ei vielä nähdä vuosikausiin. Tänä vuonna uimareita vastassa on ollut paksu sinilevälautta. Järven etelärannalle pari vuotta sitten rakennetulla uimakopilla ei ole vielä ollut käyttöä.