Poliisi kitkee kannabiksen metsäkasvatusta somen avulla: "Kyllä marjastajat löytävät ne"

Kaakkois-Suomen poliisi on käyttänyt sosiaalista mediaa tiedotuskanavana marraskuusta 2014. Osa päivityksistä on virallisia, osa vähemmän virallisia. Esimerkiksi kannabiksen kasvatukseen poliisi yrittää puuttua valistamalla kannabiskasvista.

Kotimaa
Poliisin selkä
Heikki Ahonen / Yle

Poliisille sosiaalinen media on tiedotus- ja valistuskanavan lisäksi työkalu. Kaakkois-Suomen poliisi käynnisti some-toimintansa yhtenä viimeisistä poliisin yksiköistä marraskuussa 2014.

Ensin poliisi näkyi Facebookissa ja Twitterissä, kuluvan vuoden ystävänpäivästä alkaen myös Instagramissa.

– Lähdettiin tekemään viestinnästä vähän epävirallisempaa. Jo sivuston nimi kertoo siitä. Se on Kaakkois-Suomen poliisin, ei poliisilaitoksen sivusto, sanoo tiedottaja Heli Jämsén-Turkki Kaakkois-Suomen poliisilaitoksesta.

Poliisilla ei ole kiveen hakattua linjaa päivityksien tekemiseen, vaikka esimerkiksi esitutkinnassa olevista rikosepäilyistä tiedottamisesta päättää aina tutkinnanjohtaja. Päivitysten tekemisestä vastaa kymmenen hengen sosiaalisen median tiimi.

– Uutisaiheina meillä voi olla hyvinkin virallisia asioita. Kerromme kadonneista henkilöistä, tai pyydämme vihjeitä rikostapahtumaan tai kerromme puhallusratsioista, sanoo Jämsen-Turkki.

– Sen lisäksi olemme kertoneet vähän humoristisia sattumuksia, mitä poliiseille on käynyt, esimerkiksi poliisikoirien tekemisistä heidän itsensä kertomana, hän lisää.

Myös Yle Kymenlaakso on uutisoinut poliisien tekemistä päivityksistä, jotka liittyvät esimerkiksi humoristisiinsattumuksiintaimokiin.

Nopea tapa tavoittaa laaja yleisöjoukko

Kaakkois-Suomen poliisin mukaan some-päivitykset ovat nopea tapa tavoittaa laaja yleisö. Facebook-päivityksen avulla on löytynyt esimerkiksi kadonneeksi ilmoitettu henkilö Kouvolassa.

– Muistisairas henkilö oli mennyt erään koulun tiloihin. Opettaja oli epäillyt, että koulualueella oleva henkilö ei ehkä kuulu sinne eikä välttämättä tiedä missä on. Hän oli käynyt tarkistamassa meidän Facebook-sivut ja todennut, että siellä on tuntomerkkeihin sopiva henkilö koulualueella, kertoo Heli Jämsén-Turkki.

On myös aiheita, joista poliisi ei halua tiedottaa sosiaalisessa mediassa.

– Emme halua mitenkään provosoida julkisuudessa, että meillä on oikeus voimankäyttöön. Haluamme näkyä niin, että julkisuuskuva säilyy hyvänä, sanoo Jämsén-Turkki.

Suomen poliisin yksiköt käyttävät sosiaalista media kattavasti. Kaakkois-Suomen poliisi aloitti toiminnan viimeisten joukossa.

Kannabiskasvatuksen kitkentää

Päivityksiä tekeville poliiseille on annettu käyttöön esimerkiksi minitablet-tietokoneita, jotka helpottavat kuvien ottamista. Päivitystiimissä toimiva huumepoliisi kokee poliisin sosiaalisessa mediassa näkymisen hyvänä työkaluna.

– Poliisin toimintaan kuuluu ennaltaestävyys. Jos on vaarallisia huumeita, niin haluamme varoittaa niistä, ettei käy vahinkoa käyttäjien keskuudessa. Kokemuksen mukaan varoitukset ovat aika hyvin henkilöitä tavoittaneet, sanoo järjestäytyneen rikollisuuden tutkintaryhmässä työskentelevä rikosylikonstaapeli Sami Kervinen Kaakkois-Suomen poliisilaitoksesta.

Ennaltaestävyyden lisäksi poliisi näkee sosiaalisen median toimivana tiedotuskanava, kun kyse on kannabiksen kasvatuksen kitkemisestä.

– Maastokasvatuspaikkoja on ilmennyt enenevissä määrin, kun marjastuskausi on alkanut. Kyllä marjastajat löytävät ne ja tunnistavat kannabiskasvin, kun se poikkeaa Suomen peruskasvillisuudesta, sanoo Kervinen.

– En osaa sanoa ovatko ilmoitukset tulleet sosiaalisen median kautta vai muuten. Kun laitamme sosiaaliseen mediaan kuvia kannabiksesta, niin ihmiset osaavat ne tunnistaa keille kasvit eivät ole tuttuja, hän lisää.