1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kuluttaja-asiamies panttaa isoa asetta – miksi laajat kuluttajaongelmat eivät etene ryhmäkanteeksi?

Suomessa ei ole nostettu ainoatakaan ryhmäkannetta. Kuluttaja-asiamiehen yksinoikeus ryhmäkanteen nostoon jarruttaa kuluttajien oikeuksien toteutumista, katsoo Kuluttajaliitto. Esimerkiksi Chuck Berryn täysin ala-arvoisen konsertin yleisö on jäämässä pääosin vaille korvauksia.

Chuck Berry esiintymässä Santiago de Chilessä huhtikuussa 2013. Kuva: Mario Ruiz / EPA

Ryhmäkanne on oiva väline varsinkin, jos samasta suhteellisen pienestä vahingosta kärsii iso joukko ihmisiä. Tällöin tuskin kukaan lähtee yksin hakemaan oikeutta käräjillä.

Vahingosta vastaavan osapuolen taskuun jää kuitenkin iso summa rahaa, joka ei sinne kuulu.

Suomessa vain kuluttaja-asiamies voi nostaa ryhmäkanteen (siirryt toiseen palveluun) ja kanteen pitää koskea kuluttaja-asiaa. Ryhmäkannetta ei ole käytetty kertaakaan sitten vuoden 2007, jolloin ryhmäkanne tuli mahdolliseksi uuden lain myötä.

Kuluttaja-asiamiehen sijainen Outi Rudanko-Haunio toteaa, että yritykset ovat toistaiseksi tulleet vapaaehtoisesti vastaan kiistoissa, jotka koskevat isoja kuluttajajoukkoja.

Hänen mielestään ryhmäkanteen olemassaololla on pelotevaikutus.

– Elinkeinoelämä pyrkii välttämään ryhmäkanteen kohteeksi joutumista, sanoo Rudanko-Haunio.

Kuluttaja-asiamies pyrkii puuttumaan epäkohtiin aluksi mm. neuvotteluteitse elinkeinonharjoittajien kanssa.

Chuck Berryn kuulijat pääosin vailla korvauksia

Kuluttajien etuja puolustava Kuluttajaliitto on vaatinut, että ryhmäkanteen nosto-oikeus laajennettaisiin myös yksittäisille kansalaisille ja etujärjestöille ja kanteen tulisi koskea myös ympäristöasioita.

Liiton johtava lakimies Tuula Sario katsoo, että ryhmäkanteeseen sopivia ongelmia on olemassa runsaasti, vaikka kuluttaja-asiamies ei ole kanteita nostanut.

Sarion mielestä esimerkiksi operaattori-, vakuutus- ja valmismatkasopimuksista tavataan isoja joukkoja koskevia oikeuden loukkauksia kuten myös tavaroiden toistuvissa tyyppivioissa.

Tuore esimerkki suuren ryhmän kärsimästä vahingosta on Chuck Berryn taannoinen Finlandia-talon fiaskokonsertti (siirryt toiseen palveluun), jossa artistin työkyky oli käytännössä nollapisteessä.

Konsertin järjestäjä on luvannut, että konsertin lipusta maksetaan osittaishyvitys niille alle kymmenelle henkilölle, jotka valittivat konsertista Kuluttajariitalautakuntaan. Muille noin 1700 konserttivieraalle ei aiota hyvittää mitään.

Kuluttaja-asiamies ei lupaa ryhmäkannetta varmuudella tästäkään asiasta.

Kuluttajariitalautakunta on suositellut valitusratkaisussa, että Chuck Berry -konsertin järjestäjä palauttaa puolet lipun hinnasta konserttivieraalle, koska sairaana esiintyminen rokotti artistin työkykyä erittäin pahasti.

Kuluttaja-asiamiehen sijainen Outi Rudanko-Haunio myöntää, että kuluttaja-asiamies ei ehdi puuttua kaikkiin potentiaalisiin tapauksiin, joihin ryhmäkanne mahdollisesti sopisi.

Ruotsissa vapaampi kanneoikeus ei ole ongelma

Ruotsissa ryhmäkanteen nosto-oikeus on vapaampi kuin Suomessa. Ryhmäkanteen voivat nostaa kuluttajaviranomaisen ohella myös järjestöt ja rivikansalaiset.

Ryhmäkanne on närästänyt elinkeinoelämää molemmin puolin lahtea. Suomessa vapaan ryhmäkanteen on pelätty johtavan esimerkiksi yritysten kiristämiseen ja kohtuuttomiin vahingonkorvausvaateisiin.

Ruotsissa elinkeinoelämällä oli vastaavia pelkoja, kun ryhmäkanne tuli siellä mahdolliseksi vuonna 2003. Vapaampi kanneoikeus ei ole kuitenkaan aiheuttanut ryhmäkanteiden tulvaa Ruotsissa.

Toistaiseksi Ruotsissa on aloitettu 14 ryhmäkannetta eli niitä on ollut noin yksi vuodessa. Ruotsin elinkeinoelämälle ryhmäkanne ei ole aiheuttanut mullistuksia.

– Pelkona oli, että ryhmäkanne voi johtaa yritysten kiristämiseen, sanoo vanhempi lainopillinen neuvonantaja Anne Wigert ruotsalaisten yritysten edunvalvontajärjestö Svenskt Näringslivistä.

Hänen mukaansa tietoon ei ole tullut tapauksia, joissa mahdollisuutta ryhmäkanteeseen olisi käytetty väärin.

– Voi tietenkin olla tapauksia, joista emme ole saaneet tietoa, sanoo Wigert.