1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tässä ovat Suomen iskukykyisimmät Leopardit – video

Hollannista hankitut Leopard 2A6-taisteluvaunut ovat osa Suomen vastausta Nato-komentajan kehotukseen lisätä valmiutta Venäjän varalta. Vaunut myyneessä Hollannissa on jo kritisoitu vaunujen myyntiä Suomeen, kun turvallisuustilanne Euroopassa on muuttunut. Toisaalta Hollannin puolustusattasea katsoo, että Leopardit Suomessa ovat osa Hollannin etäpuolustusta.

Kotimaan uutiset
Panssarivaunu ajaa mutaesteen yli

Maavoimat esitteli keskiviikkona Hattulan Parolannnummella viimeaikaisia hankintojaan, kuten Leopard-vaunuja. Suomi hankki viime vuonna Hollannista sata Leopard 2A6-taisteluvaunua. Vaunut maksoivat 200 miljoonaa euroa, kun vastaavat uudet vaunut olisivat maksaneet viisinkertaisesti.

Hollanti päätti pari vuotta sitten isona ratkaisuna luopua kokonaan taisteluvaunuista. Ajankohta sattui Suomen kannalta sopivaan hetkeen. Hollannin puolustusattasea Jos Rozenburg katsoo, että kaupantekohetkellä kauppa oli hyvä Hollannille. Viimeisten 14 kuukauden aikana äänenpainot ovat kuitenkin muuttuneet.

– Päätös luopua panssarivaunuista tehtiin, kun Eurooppa oli rauhallinen paikka. Olosuhteet ovat kuitenkin muuttuneet. Hollannissa osa pahoittelee kauppoja, mutta olemme iloisia, että Suomi sai ne. Ne ovat tavallaan osa meidänkin puolustustamme,vaikkakin hieman kauempana.

– Me olemme samalla puolella, vaikka me olemme Natossa ja vaikka te ette olekaan, sillä ei ole väliä. Me olemme liittolaisia niin hyvinä kuin huonoina aikoina.

Nyt taisteluvaunuja tuskin olisi kaupan

Suomen kannalta vastaavan panssarivaunuhankinnan tekeminen olisi nyt vaikeaa, kenties jopa mahdotonta.

– Ukrainan kriisi vaikuttaa laajasti ja tällä hetkellä jokainen maa tarkastelee omat asevarastonsa ja kalustonsa. Välttämättä ainakaan näin hyväkuntoista materiaalia ei enää tule toista kertaa myyntiin, sanoo maavoimien komentaja, kenraaliluutnantti Seppo Toivonen.

– Natoon kuuluvissa maissa osa kalustosta menee liittolaisapuna eli ne eivät välttämättä tule edes myyntiin. Siinä mielessä Leopard 2A6-hankintamme oli hyvin valmisteltu, oikea-aikainen ja osaltaan myös onnekas, että se tehtiin juuri tuohon ajankohtaan.

Maavoimat tarvitsee paljon uutta kalustoa

Toivonen korostaa, että puolustusvoimien kehittäminen on pitkäjänteistä toimintaa.

– Suomelle on tärkeä pitää koko ajan yllä uskottava, ennaltaehkäisevä puolustuskyky. Silloin se vastaa tällaisiin tilanteen muutoksiin, mitkä nyt ovat edessä.

– Kun Puolustusvoimat pääsee toteuttamaan kehittämissuunnitelmansa hallitusti ja oikeassa aikataulussa, meillä on edellytykset vastata haasteisiin myös vaikeammissa turvallisuutilanteissa.

Toivonen korostaa, että maavoimien kiireisimmät hankintatarpeet liittyvät ilmatorjuntaan, panssarintorjuntaan ja taistelijan henkilökohtaiseen suojaan. Maavoimissa vanhenee ja poistuu käytöstä merkittävästi materiaalia. Hankinnoilla on kiire jo tällä vuosikymmenellä.

– Maavoimat myös toivoo, että vaikeiden vuosien jälkeen palautettu toiminnan taso kyetään pitämään. Sillä on merkitystä siinä, kuinka meidän tekemisemme näyttäytyy.

Maavoimien komentaja ei lähde puhumaan kilpailusta maavoimien ja ilmavoimien tai merivoimien hankintojen kanssa.

– Puolustusvoimissa nämä suunnitellaan kokonaisuutena. Maavoimien hankinnoissa pitäisi edetä nyt erityisesti tällä vuosikymmenellä, koska edessä ovat merivoimien ja ilmavoimien hankinnat ensi vuosikymmenellä.

Venäjä-yhteistyö on poikki

Naton Euroopan joukkojen komentaja Philip M. Breedlove patisti tiistaina suomalaisia lisäämään valmiuttaan Venäjän varalta. Viime aikoina Suomi on jo parantanut Nato-yhteensopivuuttaan.

– Maavoimilla on yhteistyö auki luonnollisesti niin Natoon kuin Yhdysvaltain Euroopan joukkojen suuntaan. Yhteistyö on tärkeää jo ihan ammatillisesti, samoin kuin yhteistoimintakyvyn kannalta. Sillä on suuri merkitys tämän päivän turvallisuustilanteessa.

Aiempi yhteistyö Venäjän suuntaan on tällä hetkellä poikki, vaikka aiemmin sieltä hankittiin paljonkin kalustoa Suomen puolustusvoimille.

– Viimeisten vuosikymmenten aikana on haettu yhteensopivaa kalustoa ja silloin hankinnat ovat suuntautuneet länsimaihin. Meillä on silti käytössä merkittävästi neuvostovalmisteista kalustoa. Se on hyvälaatuista ja sitä on kyetty monin keinoin modernisoimaan. Siinä työssä on kuitenkin käytettävä hyvin pitkälti kotimaista teollisuutta, jolla on siihen hyvä osaaminen.

Varusmieskoulutus Leopardeille alkaa 2017

Suomeen hankittujen Leopard 2A6-taisteluvaunujen käyttöönotosta ja henkilökunnan koulutuksesta aina varusmiesten koulutuksen alkuun saakka vastaava kapteeni Pertti Kainulainen Maasotakoulusta pitää Leopardeja modernina ja taistelukykyisenä kokonaisuutena.

– Meidän tarpeisiin se on varsin toimiva. Siinä on nykyaikaista lämpökameratekniikkaa tähtäimissä ja tulivoimaa.

Varusmiesten koulutus Leoprad-vaunuihin pilotoidaan ensi kesän aikana ja varsinaisesti varusmieskoulutus pääsee alkuun vuonna 2017.

– Erikoisvaatimuksia vaunukoulutukseen ei ole, mutta toki vain pieni osa varusmiehistä pääsee näiden pariin, huomauttaa Kainulainen.

Maavoimien komentaja Seppo Toivonen toteaa Hattulan Parolan varuskunnan olevan erinomainen eri aselajien keskittymä.

– Se on meille keskeinen myös tulevaisuudessa. Sitä osoittaa sekin, että täällä koulutetaan pääkaupunkiseudun ilmatorjuntaa kuten tulevat Leopard 2A6-taisteluvaunujen käyttäjät.

Suomi valmis karhun raapaisuihin

Suomessa ei lietsota Venäjän aiheuttamaa uhkaa, mutta sitä ei sivuutetakaan.

– Kyllä Suomen puolustus on aina tietyllä tapaa tilanteen tasalla ja valmiudessa. Meille erityisen tärkeää on tilanteen seuranta, ennakointi ja ennaltaehkäisevät toimet niin, että kymenemme osoittamaan puolustuskykymme.

Kysymykseen siitä, tarvitaanko apua lännestä, maavoimien komentaja, kenraaliluutnantti Seppo Toivonen pitää parin sekunnin harkintatauon.

– No, vaikeassa tilanteessa pitää aina valmistautua kaikkeen, mutta lähtökohtaisesti Suomea puolustetaan suomalaisin voimin.

Lue seuraavaksi