Taas vakava laivaturma Välimerellä – satoja pelastettu, monia hukkunut

Jopa 700 siirtolaista on voinut olla kalastuslaivassa, joka upposi Libyan rannikolla. Noin 400 on pelastettu.

Ulkomaat
Pelastuneita pakolaisia
Lääkärit ilman rajoja -järjestön alus osallistuu pelastusoperaatioon.Marta Soszynska / MSF

Satoja siirtolaisia ja pakolaisia kuljettanut kalastusalus kaatui Libyan rannikolla aamupäivällä. Italian rannikkovartioston mukaan iltapäivään mennessä oli pelastettu noin 400 henkeä ja löydetty 25 ruumista.

Pelastusoperaatio, johon osallistuu useampia laivoja, oli tuolloin edelleen käynnissä.

Uutistoimisto AFP:n tietojen mukaan kalastusalus keikahti, kun ihmiset ryntäsivät samalle laidalle pelastusalusten lähestyessä. Italian rannikkovartioston lisäksi paikalla on ainakin Lääkärit ilman rajoja -järjestön laiva Dignity One ja irlantilainen partioalus.

Kaatuneessa laivassa arvioidaan olleen noin 600 henkeä, mutta tarkkaa tietoa määrästä ei ole. Laivalta lähetettiin aamupäivällä hätäsignaali, kun se joutui ongelmiin, ja Italian rannikkovartiosto vastasi siihen. Uutistoimisto AP:n mukaan kalastusalus on noin 110 kilometria pääkaupunki Tripolista luoteeseen.

Yli 2 000 hukkunut tänä vuonna

Välimeri on maailman vaarallisin rajavyöhyke siirtolaisille. Tänä vuonna Välimerellä on hukkunut huomattavasti enemmän siirtolaisia kuin vastaavaan aikaan viime vuonna.

Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön IOM:n mukaan yli 2 000 siirtolaista on hukkunut tänä vuonna yrittäessään ylittää Välimeren. Samaan aikaan viime vuonna hukkuneita oli 1 607. Yhteensä lähes 3 300 siirtolaista menetti henkensä Välimerellä vuonna 2014.

Lähteet: AFP, AP