Janinalle tulee vihaisia yhteydenottoja – syynä tavaroita netissä myyvä täyskaima

Nettikirpputorien kahnauksista voi tulla yllättäen haittaa myös ulkopuolisille. Janina on saanut vakuutella häneen yhteyttä ottaneille nettikirpputoriostajille, että hän ei ole sama ihminen, joka ei ole lähettänyt myymiään tuotteita.

Kuva: Antti Heikinmatti / Yle

Oulun Haukiputaalla asuva Janina, 26, sai ensimmäisen vihaisen puhelun viime huhtikuussa. Soittaja vaati nettikirpputorilta ostamiaan merkkiastioita.

– En ollut mitään astioita myynyt kenellekään. Minulla ei edes ole sellaisia astioita, Janina sanoo.

En ollut mitään astioita myynyt kenellekään.

Janina

Puhelun soittanut nainen oli maksanut astioista Janinan kaimalle, joka myös asuu Oulussa. Kun astioita ei kuulunut eikä myyjän antama numero vastannut, ostaja oli etsinyt numeropalvelusta toista numeroa myyjälle.

Hän oli löytänyt numeron, jossa nimi ja asuinkunta täsmäsivät myyjän tietoihin.

Numero ei kuitenkaan ollut myyjän vaan tämän kaiman, siis toisen Janinan.

Myynnissä myös lakanoita ja tennareita

Janina muistelee puhuneensa astioiden ostajan kanssa tunnin. Sinä aikana hän sai vakuutettua, että hän ei ole vienyt naisen rahoja, ja kehotti ostajaa tekemään rikosilmoituksen.

Kaverini oli sanonut, että Janina ei varmasti myy mitään kenkiä.

Janina

Myöhemmin Janina kysyi, miten astioille kävi. Ostaja kertoi saaneensa astiat lopulta kuukausien jälkeen, kun hän oli ottanut yhteyttä jo ulosottoonkin.

Tällä viikolla Janina sai taas tekstiviestin, jossa perättiin lakanoita.

Janinan ystävän ystävä taas oli luullut Janinan myyvän halpoja Converse-kenkiä nettikirpputorilla.

– Kaverini oli sanonut, että Janina ei varmasti myy mitään kenkiä.

Epäilyn mukaan oikea ihminen

Janina kertoo, että hän ei ole koskaan aiemmin tavannut yhtään kaimaansa. Tapausten jälkeen hän kuitenkin rupesi etsimään kaimojaan ja löysi useita samannimisiä ihmisiä eri puolilta Suomea.

– Ei se nyt hirveän yleinen nimi kuitenkaan ole. Tämä on surkea sattuma.

Ilmeisesti nettikirpputorin tavaroita lähettämättä jättänyt kaima on oikea ihminen eikä tekaistu profiili, Janina kertoo. Ainakin huijatuiksi itsensä kokeneiden ostajien mukaan myyjän pankkitili on ollut samalla nimellä kuin Janinalla.

Janina pelkää maineensa menneen

Janina sanoo, että hänestä tuntuu surkealta, että moni on luullut hänen huijanneen netissä. Hän kertoo miettivänsä sitä, voivatko huhut vaikuttaa vaikka työpaikan saamiseen.

– Oulu on pieni paikka, sana kiirii.

Ei se nyt hirveän yleinen nimi kuitenkaan ole. Tämä on surkea sattuma.

Janina

Janina kertoo ilmoittaneensa hänen nimellään toimivasta myyjästä sosiaalisessa mediassa. Hän otti yhteyttä myös poliisiin.

– Poliisi sanoi, että en voi tehdä rikosilmoitusta, kun minuun ei ole kohdistunut rikosta. Poliisi kehotti vain levittämään sanaa sosiaalisessa mediassa, minkä olin jo tehnytkin.

Janina haluaa vielä lähettää terveiset kaimalle, joka ei ole lähettänyt myymiään tuotteita.

– Kannattaisi lopettaa. Ihan itsensä kannalta ja meidän muiden samannimisten kannalta. Huijauksella on lyhyet jäljet, ja valheesta jää kiinni.

Yle ei kerro Janinan sukunimeä suojellakseen kaikkien hänen kaimojensa mainetta.