1. yle.fi
  2. Uutiset

Kauppiaspari pitää kiinni palveluperinteestä – "Lähinnä on tietysti kyselty, että kannattaako tämä"

Lihan käsittely ja pakkaus ovat nykyään käytännössä vain isojen kauppojen työtä, sillä pienissä tyydytään valmispakkauksiin. Sääntöön löytyy tietysti aina poikkeuksia.

ilmiöt
Kaupan hyllyllä lihaa pakkauksissa.
Jarmo Nuotio / Yle

Takavuosina lihatiski kuului jokaisen kyläkaupankin vakiovarustukseen. Liha valittiin, leikattiin ja pakattiin pakettiin asiakkaan silmien valvovan katseen alla, ja päälle vielä pohdiskeltiin sopivat reseptit. Nykyään lihanleikkuu lihatiskistä puhumattakaan kuuluu lähinnä suurten markettien ohjelmaan.

Poikkeuksiakin toki on. Kajaanissa Mirja ja Jukka Heikkinen ovat pitäneet tiukasti kiinni lihanleikkuusta. Pariskunta opiskeli itsekin lihanleikkuun, jotta työssä oleva leikkaaja voi välillä pitää vapaata, sanoo Mirja Heikkinen.

– Valmispakkaus olisi toki helppo, mutta asiakkaat ovat tottuneet tässä kaupassa siihen, että liha leikataan täällä. Lihanleikkuu ja pakkaus ovat meidän juttumme.

Lihanleikkuu on myös kustannustekijä, sillä osaajat myös maksavat.

– Ei satsaus ole kuitenkaan iso siihen verrattuna, että asiakkaita tulee kauempaakin, ja aina hankitaan jotain muutakin. Täällä tehtiin samaa jo silloin kun me tulimme viisi vuotta sitten, ja me pidämme tästä kiinni.

Muutkin kauppiaat ovat kiinnostuneita

Lihatiskiä ei Heikkistenkään kaupasta löydy, vaan liha on pakattu aivan muiden lihapakkausten tapaan. Alkuperästä kertoo vain tarran tiedot.

Asiakkaat myös kysyvät päivittäin erilaisia tuotteita, niksejä ja reseptejä. Palautteen mukaan sitten myös leikataan ja pakataan.

Mirja Heikkinen

– Asiakkaat myös kysyvät päivittäin erilaisia tuotteita, niksejä ja reseptejä. Palautteen mukaan sitten myös leikataan ja pakataan.

Lihanleikkuu on sen verran erikoista tämän päivän kaupoissa, että myös muut kauppiaat ovat kyselleet kokemuksia.

– Pääasiassa kauppiaat ovat suhtautuneet positiivisesti tähän meidän juttuumme. Lähinnä on tietysti kyselty, että kannattaako tämä.

Lue seuraavaksi