Brittihistorioitsijoiden kirjat kiellettiin Venäjällä "natsiajan stereotypioiden" vuoksi

Kieltolistalle joutuivat John Keegan ja Antony Beevor, jotka ovat molemmat maineikkaita sotahistorioitsijoita.

Ulkomaat
Antony Beevor vuonna 2005 kädessään Espanjan sisällissodasta kertova kirja.
Antony Beevor vuonna 2005 kädessään Espanjan sisällissodasta kertova kirja.Angel Diaz / EPA

Venäjän viranomaiset ovat määränneet koulujen ja yliopistojen kirjastot poistamaan kahden tunnetun brittihistorioitsijan kirjat valikoimistaan Sverdlovskin alueella Keski-Uralilla, kertoo uutistoimisto AFP. Kieltolistalle joutuivat John Keegan ja Antony Beevor, jotka ovat molemmat maineikkaita sotahistorioitsijoita.

Syynä määräykseen on viranomaisten mukaan se, että kirjoissa levitetään natsien propagandan synnyttämiä stereotypioita toisen maailmansodan ajasta.

Aluehallinnon AFP:lle toimittamassa lausunnossa kiellon perusteluna on, että "monet historioitsijat näkevät John Keeganin ja Antony Beevorin kaltaisten kirjailijoiden kirjojen tulkitsevan väärin toisen maailmansodan aikaisia tapahtumia, olevan ristiriidassa historiallisten dokumenttien kanssa ja olevan natsipropagandan stereotypioiden läpitunkemia".

Venäjä on tänä vuonna tehostanut toimiaan lännen vaikutteita vastaan. Aiemmin parlamentin ylähuone muodosti listan "ei-toivotuista" organisaatioista, joita suositellaan kiellettäviksi. Lista sisälsi myös Open Society Foundation -järjestön, joka venäläisviranomaisten mukaan on julkaissut nyt kiellettyjen kirjailijoiden kirjoja Venäjällä.

Lähteet: AFP