Obama vetosi kiihkeästi Iranin ydinsovun puolesta

Obaman mukaan sopimuksen vastustajat tarjoavat ihmisille mielikuvitusmaailmaa.

Ulkomaat
Barack Obama.
Barack Obama.Reuters

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on suominut ankarasti Iranin ydinsovun vastustajia Washington D.C.:ssä keskiviikkona pitämässään puheessa.

Obama sanoi, että sopimuksen vastustajat tarjoavat ihmisille mielikuvitusmaailmaa. Hänen mukaansa sopimuksen estäminen vahingoittaisi Yhdysvaltojen uskottavuutta ja lisäisi sodan mahdollisuutta Lähi-idän alueella.

Obama myös kutsui Israelin pääministeri Benjamin Netanjahua historiallisen sopimuksen eristyneeksi vastustajaksi.

– En epäile hänen vilpittömyyttään, mutta uskon, että hän on väärässä, Obama sanoi Netanjahusta puheessaan.

Heinäkuussa neuvoteltu sopu Iranin ydinohjelmasta vaatii sitä purkamaan siitä suuren osan vastineeksi miljardien dollareiden suuruisten pakotteiden poistamisesta. Sopimuksen kriitikot, kuten Netanjahu sekä useat republikaanit Yhdysvalloissa sanovat, että sopimus ei estä Irania hankkimasta ydinasetta.

Obama puhe American Universityssa tapahtui samassa paikassa, missä presidentti John F. Kennedy vetosi aikoinaan diplomatian ja ydinaseriisunnan puolesta. Obaman puheessa oli useita viittauksia entisiin presidentteihin Kennedyyn ja Ronald Reaganiin.

"Valinta on tehtävä sodan tai diplomatian välillä"

Obaman mukaan panokset ovat kovia, ja että kyse ei ole pelkästään Iranin kyvystä rakentaa itselleen ydinasetta, vaan että kyse on myös "Yhdysvaltain uskottavuudesta kansainvälisen järjestelmän ankkurina". Obaman mukaan sopimus on osa Yhdysvaltain pitkää "periaatteellisen ja vahvan diplomatian" perintöä.

– Valinta on lopulta tehtävä diplomatian tai jonkinasteisen sodan välillä. Ei sodan, joka alkaisi huomenna tai esimerkiksi kolmen kuukauden kuluttua, mutta se alkaisi pian, Obama totesi.

Vaikka Obama on esiintynyt sopimuksen vastustajia kohtaan usein myös sovittelevasti, puheessaan hän kävi heitä vastaan tiukasti ja vertasi sopimuksen hylkäämistä nykyään yleisesti virheenä pidettyyn Irakin sotaan.

– Olen useasti pyytänyt sopimuksen vastustajia esittelemään paremman, uskottavan suunnitelman. En ole vielä sellaista nähnyt. Sen sijaan olen kuullut samanlaisia argumentteja, joita käytettiin Irakin sodan alla, Obama sanoi.

Obaman puhe oli osa Valkoisen talon kampanjaa, jonka tarkoituksena on kerätä sopimuksen hyväksymiselle tarpeeksi kannatusta. Yhdysvaltain kongressi äänestää syyskuussa sopimuksen hyväksymisestä.

Valkoinen talo yrittää hankkia taakseen mahdollisimman paljon sopimusta tukevia demokraatteja joko edustajainhuoneesta tai senaatista, jotta Obaman käyttämä veto menisi läpi ja sopimus pysyisi voimassa. Obama on sanonut käyttävänsä veto-oikeutaan, mikäli kongressi ei hyväksy sopimusta. Vain jommankumman kongressin kamareista on tuettava Obamaa sopimuksen voimassapysymiseksi.

Myös sopimuksen vastustajat ovat kerääntyneet Washingtoniin keräämään tukea kannalleen. He ovat käyttäneet kymmeniä miljoonia kampanjaansa tukeviin mainoksiin.

Lähteet: AP