1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Pakotelistalla oleva Kai Paananen: "Ainut rikokseni on se, että tunnen venäläisiä"

Yhdysvaltojen pakotelistalle joutunut suomalainen liikemies kuvaa tilannetta absurdiksi. Paanasen omistaman SET Groupin rahoitus katkaistiin, ja yritys on joutunut aloittamaan yt-neuvottelut. Yhdysvallat ei ole antanut asiasta lisäperusteluita.

Kai Paananen. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Yhdysvaltojen uudella pakotelistalla olevan Kai Paanasen mukaan tilanne on hänen liiketoimilleen kuolinisku. Noin 500–600 henkeä työllistävän SET Groupin yt-neuvottelut ovat jo käynnissä. Ensimmäiset yt-neuvottelut koskevat 130 henkilöä.

– Toimintaedellytykset ovat menneet. Pankkirahoitukset ja luottokortit on katkottu, mutta toivomme etteivät yt-neuvottelut kärjisty irtisanomisiksi, Paananen kertoo Ylen Ykkösaamulle.

Paanasen pakotteet liittyvät hänen yhteyksiinsä venäläiseen liikemies Gennadi Timtšenkoon. Timtšenkon katsotaan kuuluvan Venäjän presidentti Vladimir Putinin lähipiiriin.

Paananen kertoo tuntevansa Timtšenkon erittäin hyvin, mutta ihmettelee seurauksia.

– Ainut rikokseni on se, että tunnen venäläisiä. Tutustuimme Gennadin kanssa jo 1987, kun hän työskenteli sähköinsinöörinä, Paananen ihmettelee.

Yhdysvallat on perustellut Paanasen pakotteita myös sillä, että hän on antanut "materiaalitukea merkittäville venäläisille liikemiehille". Paanasen mukaan hän ei ole saanut asiasta minkäänlaisia lisäperusteluita.

– Juristien kanssa on tehty yötä päivää hartiavoimin töitä asian selvittämiseksi. Syytä ei ole meille avattu sen enempää, kysymysmerkkejä täynnä koko asia. Timtšenko on käyttänyt lentoyhtiömme palveluita, mutta se on sallittua USA:n pakotesäännöstenkin mukaan.

"Kafkamainen olo"

Yhdysvallat asetti pakotteet vastalauseena Venäjän toimille Ukrainassa. Pakotelistalle joutuneiden Yhdysvalloissa sijaitsevat varat jäädytetään, eivätkä he voi käydä kauppaa yhdysvaltalaisten toimijoiden kanssa.

Paanasen mukaan henkilöpakotteilla ei Ukrainan kriisiä saada ratkaistua.

– Merkitystä on finanssipakotteilla. Henkilöpakotteilla saadaan aikaan täysin päinvastaisia vaikutuksia. Listalle joutuminen on absurdia myös siksi, että liiketoimintamme volyymi ja summat ovat kansainvälisesti vertailtuna pieniä.

Paananen kuvaa oloaan "kafkamaiseksi" ja kertoo olevansa edelleen shokissa asiasta. Hän kertoo myös vanhojen liikekumppaniensa olevan tilanteesta hämmentyneitä.

– Olo on likainen, saastunut. Olenko minä niin erityinen ihminen, että jouduin listalle?