Hyppää sisältöön

Rosvopaisti – ruoka, jonka valmistukseen tarvitaan lapio

Rosvopaisti on suomalaisia klassikkoruokia. Laukaassa valmistetaan tänään rosvopaistia sadoille veteraaneille. Rosvopaistin valmistelut ovat alkaneet aamuyöstä, valmista tulee iltapäivällä.

Rosvopaisti työn alla.
Toimittaja Marja Roiha ja rosvopaistimestari Kalevi Rönnqvist paistikuopan äärellä.
Kuva: Anssi Lepikko / Yle

Harvassa ruokareseptissä on työvälineenä lapio, mutta rosvopaistin reseptiin sekin kuuluu. Laukaan Peurungassa lapiolle on ollut käyttöä, sillä kuoppaan on kaivettu 200 kiloa lampaanlihaa. Tekeillä on rosvopaisti 700-800 veteraanille.

Veteraanien rosvopaistitapahtumaa on järjestetty jo 24 vuotta. Sen ideoivat sittemmin edesmennyt näyttelijä Leo Lastumäki ja Kalevi Rönnqvist.

– Tulet oli sytytetty kello neljä aamulla. Halkoja menee kymmenen mottia, eipähän tarvitse jännittää onko paisti kypsää vai ei, Rönnqvist sanoo.

Kuopan lämpötilaksi on aiemmin mitattu 870 astetta.

– Äskettäin yritimme mitata lämpöä uudelleen, mutta mittari meni pohjaan, ja ilmoitti vain, että "hot", Rönnqvist sanoo.

Rosvopaisti hyvälle pedille

Peurungan rosvopaistikuoppa on vuorattu tiilillä. Rönnqvistin mukaan tiilet ovat hyviä, mutta luonnonkivistä tehtykin toimii.

– Jos nyt kotona rosvopaistia haluaa tehdä, niin käy jostain betonifirmasta 110 senttiä halkaisijaltaan olevan betonirenkaan, jossa on pohja valmiina. Sen kun vuoraa tiilillä ja siellä polttaa tulet, niin siinä on hyvä ja ikuinen alusta rosvopaistille, Rönnqvist sanoo.

Rosvopaistille tärkeintä onkin huolella tehty alusta.

– Luonnonkivestä tai tiilistä tehdään väljä kuoppa, hiilten pitää olla pakettien ympärilläkin. Peittäminen tehdään hienolla hiekalla tai kivituhkalla, ei millään kivisoralla, Rönnqvist opastaa.

Kivituhkan etu on se, että se on hyvin tiivistä, eikä siihen synny ilmarakoja.

Sinapilla ja ketsupilla

Veteraanien rosvopaistia on tehty pitkään Leo Lastumäen maustamisohjeella.

– Sinappia ja ketsuppia puoliksi, niistä saadaan myös suola. Nyt kun Leo on tuolla pilvenreunalla, olemme lisänneet marinadiin vähän pippurisekoitusta ja ruokaöljyä, Rönnqvist sanoo.

Peurungan rosvopaistit kypsyvät kuusi tuntia.

– Ruokailijoiden keski-ikä on 90 vuotta, eikä purukalusto välttämättä ole alkuperäistä, niin paistin täytyy olla suussasulavaa. Kotioloissa neljäkin tuntia riittää, etenkin jos sen tekee possun niskasta eli kasslerista. Hirvi tai lammas vaatii pidemmän ajan, Rönnqvist kertoo.

Haastattelun teki Yle Keski-Suomelle Marja Roiha.

.
.