1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Yli kuusi vuotta täydellä palkalla kotona: "Minua ei päästetty työpaikalle"

Tarkastuseläinlääkäri Saana Kauko joutui julkiseen myllytykseen 11 vuotta sitten, kun hän puuttui valvomansa teurastamon kalkkunakuljetuksiin. Hän kokee jääneensä ilman työnantajan tukea tehdessään ilmoituksen kokemistaan epäkohdista. Jatkossa teurastamon ovet sulketuivat Kaukon nenän edestä, mutta palkanmaksu jatkui silti.

Kotimaan uutiset
Saana Kauko
Saana KaukoMatti Kauvo / Yle

Entinen Elintarviketurvallisuusviraston tarkastuseläinlääkäri Saana Kauko kokee tulleensa petetyksi. Erityisesti hän yllättyi muiden eläinlääkäreiden suhtautumisesta itseensä. Osa kollegoista ei antanut tukeaan vaan mustamaalasi Kaukon mukaan hänen työtään.

Kaikki alkoi siitä, kun Kauko teki ilmoituksen kalkkunoiden teuraskuljetuksista vuonna 2004. Vaikka hallinto-oikeus puolsi hänen näkemyksiään kuljetusten lainvastaisuudesta, ei teurastamo hänen mukaansa muuttanut toimintatapojaan. Suhtautuminen eläinlääkäriin kuitenkin muuttui kertaheitolla.

– Työnantaja siirsi minut saman yrityksen toiseen teurastamoon, mutta siellä minua ei päästetty sisälle. Yritys ei ehkä olisi uskaltanut vastustaa saapumistani, mutta muut tarkastuseläinlääkärit halusivat salata tarkastuskirjanpitonsa minulta, Kauko toteaa.

Matto lähti alta enkä saanut tukea.

Saana Kauko

Kauko epäilee, että kollegoilla riitti salailtavaa. Hän pettyi erityisesti siihen, että työnantaja Evirakaan ei pitänyt hänen puoliaan.

– Jos joutuu puuttumaan valvottavan laitoksen oikeuksiin ja velvollisuuksiin, niin silloin lähtee näköjään matto alta eikä työnantajalta saa tukea.

Tukea vain harvalta

Vaikka Saana Kauko kokee mustamaalaamisen erityisen raskaaksi työnantajan ja työtovereiden suunnalta, sai hän joiltakin myös tukea.

Ymmärsin, että vika ei ole minussa vaan järjestelmässä.

Saana Kauko

– En olisi selvinnyt ilman näiden muutamien kollegoiden tukea. He olivat kokeneet samaa kuin minä ja ymmärsin, että vika ei ole minussa vaan järjestelmässä.

Täysi palkka kotona olemisesta

Saana Kauko joutui kääntymään euralaisen teurastamon ovelta ensimmäisenä työpäivänään vuonna 2007. Hän kertoo ovien pysyneen kiinni noin 6,5 vuotta. Tuona aikana Kaukolle maksettiin täyttä palkkaa kotiin, vaikka hän ei voinut tehdä työtään.

– Ensimmäisen vuoden aikana kirjoitin oppaan eläinten hyvinvointivalvonnasta muille eläinlääkäreille. Se olisi varmasti ollut hyödyllinen, mutta sitä ei koskaan julkaistu. Muita töitäni en pystynyt tekemään.

Riitautettu irtisanominen

Evira siirsi Kaukon viran Turkuun eri työtehtäviin vuonna 2014. Hän ei suostunut siirron ehtoihin, mistä seurasi irtisanominen. Kauko on riitauttanut asian ja korkein hallinto-oikeus antaa siitä päätöksensä tämän vuoden aikana.

Evira ei halunnut kommentoida tapausta.

Lue seuraavaksi