1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lavalla palaa, mutta tuopilla ette sammuta – näin juicet, kirkat ja eput värittivät 30-vuotiaan Heinolassa Jyrään vaiheita

30-vuotias Heinolassa Jyrää -tapahtuma järjestetään sunnuntaina ehkä viimeistä kertaa. Rock-konsertti on kärsinyt viime vuodet talousvaikeuksista sponsorien hupenemisen ja kasvavien kustannusten vuoksi. 90-luvulla meni kuitenkin lujaa.

Kotimaan uutiset
Martti Syrjä jakaa nimmareita vuonna 1985, kun Heinolassa Jyräsi
Pertti Klinga

Oluttuopista ei luovuttu vuonna 1994 Heinolassa Jyrää -konsertin yleisössä, vaikka lavalla savusi Kolmannen Naisen PA-laite.

– Muistan, kun alkoholilaki vapautui ja meillä oli kolme ravintolaa rantapuistossa. Lavalla syttyi sitten bändin laitteisto palamaan eikä vettä ollut lähellä. Vieressä oli neljä herraa nojailemassa tuopin kanssa. Ojensin kättä ja pyysin antamaan tuoppia, muistelee tapahtuman idean isä Timo Kaattari.

Vastauksena kaikki nojautuivat tuoppeineen taakse päin.

– Sanoivat, että ei, tää tuoppi on vielä ihan täysi. Yhdellä kuitenkin oli tuopissaan limsaa, jaffalla me sitten sammutimme palon. Itse bändi ei varmaan huomannut mitään.

Isoja nimiä alkuvuosina Juicesta Eppuihin

Ensimmäiset Heinolassa Jyrää -ilmaiskonsertit järjestettiin vuonna 1985, kansainvälisenä nuorisovuonna. Tuolloin rantapuistossa jyrättiin kolmesti kesässä. Ensimmäisen vuoden esiintyjäkaartina oli Juice Leskinen, Eppu Normaali ja J. Karjalainen.

Ajatukseni oli, että rock on merkittävä yhteiskunnallinen voimavara.

Timo Kaattari

– 80-luvun puolessavälissä ei ollut rockmusiikkia tarjolla läheskään sitä määrää kuin nyt. Ajatukseni oli, että rock on merkittävä yhteiskunnallinen voimavara, jota pitää saada esille, sanoo Heinolassa Jyrää -konsertin isä, Timo Kaattari.

– Kun kävelin ensimmäistä kertaa Heinolan rantapuistossa näin heti, että tässä olisi mageeta järjestää konsertti ja ihmiset vois ottaa rauhassa puistossa. Kyllä sen sielun silmin näki.

Kaattari järjesti konserttia alusta vuoteen 2007 saakka. Ensimmäisenä vuonna kävijöitä oli 3 000–4 000 per konsertti.

1990-luvulla kahden lavan konserteissa kävijöitä oli 15 000 per jyräyspäivä. Vuosien varrella lavalle nousivat muun muassa Kirka, Topi Sorsakoski, Ismo Alanko, Aki Sirkesalo, Veeti Velvetteineen ja Raptori.

Remu Aaltonen vilvoittelee rannassa. Vuosi oli 1988.
Remu Aaltonen vilvoittelemassa vuonna 1988.Heinolan Kulttuuripalvleut

2000-luvulla alkoi alamäki

Tapahtuman huippuvuosista sukellettiin lopettamisuhkaan 2000-luvulla.

Lopettamista väläyteltiin vuonna 2005 kaupungin rahapulan ja konsertin kasvaneiden kustannuksien vuoksi. Sen jälkeen jatko on ollut useaan otteeseen vaakalaudalla.

– Ainaista poliittista vääntöähän tämä on ollut, summaa tapahtumaa nykyisin järjestävä Heinolan tapahtumatuottaja Velkki Mykrä.

Konsertti on aina ollut yleisölle ilmainen, lukuun ottamatta vuotta 2010, jolloin Eastway oli järjestäjänä. Rahoitus on tullut Heinolan kaupungilta ja sponsoreilta.

Kaupat olivat kiinni sunnuntaisin eikä R-kioskeilta saanut ostettua kaljaa.

Velkki Mykrä

Mykrän mukaan taloudelliseen alamäkeen onkin vaikuttanut paikallisten sponsorien hupeneminen.

– Kun kaupungin energiayhtiö myydään Wattenfallille, sieltä sanotaan sponsorirahojen menevän esimerkiksi Pori Jazzille.

Myös esiintyjien keikkapalkkiot ovat nousseet.

– Ennen bändit tienasivat levymyynnillä, nykyään on päinvastoin.

Vielä 1990-luvulla sunnuntaisin järjestetyn tapahtuman ympärille kyhättiin muun muassa olutravintoloita.

– Kaupat olivat kiinni sunnuntaisin eikä R-kioskeilta saanut ostettua kaljaa, Velkki huomauttaa.

Vuonna 2012 alkoholin myynnistä luovuttiin.

Kirka Heinolassa Jyräässä vuonna 1987, Heinolan Kulttuuripalvelut
Heinolan Kulttuuripalvelut

Lordi esiintyi pikkupalkkiolla

Euroviisuvoittaja Lordin, PMMP:n ja Maj Karman esiintyessä vuonna 2006, kävijämäärä pomppasi 35 000 kieppeille.

– Silloin tuli mieleen, että tää alkaa olla mun osalta tässä, Timo Kaattari sanoo.

Lordin esiintyi tapahtumassa palkkiolla, joka oli sovittu jo ennen viisuhypetystä.

– Olin jo edellisenä syksynä ottanut yhteyttä Lordin manageriin. Löin keikan kiinni, ennen kuin edes puhuttiin Lordin lähdöstä Euroviisujen Suomen karsinoihin. Oltiin tyytyväisiä, että saadaan omalle tapahtumallemme mainosta, kun Lordi osallistuu Suomen karsintoihin. Sittenhän ne meni voittamaan koko kisan.

Silti vanhasta sopimuksesta pidettiin kiinni.

– Se sopimus oli meille hinnaltaan erittäin edullinen. Arvostan edelleen sitä, että bändi ei halunnut korottaa palkkiota.

Juice Leskinen, Heinolassa Jyräässä 16.6.1985, Heinolan kulttuuripalvelut
Heinolan Kulttuuripalvelut

Puhelu Juice Leskiselle

Ilmaiskonsertin nimi on lainattu luvalla Juice Leskisen samannimisestä vuoden 1973 biisistä. Tapahtuman isä Timo Kaattari muistelee puhelinsoiton itse taiteilijalle olleen erikoinen.

Juice sanoi, että hänellä on tekijänoikeudet kappaleeseen, mutta ei noihin kahteen sanaan.

Timo Kaattari

– Nimeen liittyy sellainen tarina, että tiesin Juicen täällä Heinolassa pyörineen ja että kyseinen biisi oli täällä syntynyt. Nuorena kaverina otin Juiceen yhteyttä lankapuhelimella. Kerroin että tällainen konserttisarja olisi ja haluaisin käyttää Heinolassa Jyrää -nimeä. Koska jonkinlaiset markkinoinnin alkeet oli tiedossa, ajattelin ihmisten mieltävän konsertin helpommin, jos sillä on tuttu nimi.

– Juice vastasi omaan tyyliinsä, hän kun ei voinut koskaan vastata suoraan vaan aina runolla tai riimillä. Juice sanoi, että hänellä on tekijänoikeudet kappaleeseen, mutta ei noihin kahteen sanaan. Vastasin ymmärtäneeni vastauksen olevan myönteinen.

– Sen verran idoliin päin oltiin, että lupa kysyttiin, Kaattari lisää.

Lue seuraavaksi