George W. Bush joutui valamiesehdokkaaksi

Bush osallistui valintaprosessiin normaalisti.

Ulkomaat
George W. Bush
George W. BushLarry W. Smith / EPA

Teksasissa sijaitsevan Dallasin oikeustalolle keskiviikkoaamuna kokoontuneet valamiesehdokkaat kokivat yllätyksen, kun heidän joukkoonsa ilmestyi Yhdysvaltojen entinen presidentti George W. Bush.

Bushin tiedottaja vahvisti uutiskanava CNN:lle, että presidentti oli kutsuttu valamiesehdokkaaksi.

– Presidentti Bush ilmoittautui ehdokkaaksi keskiviikkoaamuna Dallasin oikeustalolla. Hän osallistui valamiehistön valintaprosessiin normaalisti, mutta ei tullut valituksi valamieheksi, tiedottaja Freddy Ford kertoi.

Tiedottajan mukaan Bush oli oikeustalolla kolmisen tuntia ja ehti myös poseeraamaan muiden valamiesehdokkaiden ja oikeuden henkilökunnan kanssa valokuvissa.

Valamiesehdokkaiden valinta vaihtelee Yhdysvalloissa osavaltiosta riippuen. Esimerkiksi Teksasissa ehdokkaat valitaan sattumanvaraisesti äänestysrekisteristä. Ehdokkaat osallistuvat valintaprosessiin, jonka päätteeksi varsinainen 12 hengen valamiehistö valitaan.

Yhdysvalloissa ei ole epätavallista, että myös korkean tason poliitikot ja virkamiehet saavat kutsun valamiespalvelukseen.

CNN:n mukaan huhtikuussa Yhdysvaltojen korkeimman oikeuden puheenjohtaja John Roberts sai kutsun valamiespalvelukseen ja osallistui valintaprosessiin kolarijutun valamieheksi ja varapresidentti John Biden ilmoittautui valamiespalvelukseen tammikuussa 2011, mutta häntäkään ei valittu varsinaiseen valamiehistöön.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.