1. yle.fi
  2. Uutiset

Oulu teki uuden työmatkailuennätyksen

Oulun hotelleissa oli keväällä täydempää kuin koskaan ennen, mikä johtuu osin työmatkalaisten määrän kasvusta. Businessmatkaillun nousu oli nopeampaa kuin muissa niin sanotuissa kuutoskaupungeissa eli Suomen kuudessa suurimmassa kaupungissa.

Kotimaan uutiset
Oulun kesätori
Sini Kervinen / Yle

Oulussa on kirjattu tänä vuonna uusi työmatkailun ennätys. Oulussa businessmatkailu kasvoi nopeammin kuin muissa niin sanotuissa kuutoskaupungeissa.

Voimakkaan kasvun myötä työmatkustukseen kirjattiin noin 118 300 yöpymistä, joka on uusi ennätys Oulussa. Vuonna 2014 keväällä työmatkustajien yöpymisiä kirjattiin noin 92 900. Kasvua on tullut 25 400 yöpymistä eli 27,3 prosenttia.

Aiempi huippuvuosi oli 2008, jolloin tammi-toukokuun jaksolla kirjattiin noin 100 000 työmatkailuyöpymistä.

BusinessOulun asiakkuuspäällikkö Jyrki Kemppaisen mukaan kasvu on merkittävää.

– Syitä työmatkustukseen lienee hyvin monia. Tuntuma on, että kevät on ollut kokousrintamalla vilkas, ja alueella on käynnissä useita työmaita ja erilaisia projekteja, muun muassa keskustassa sekä alueen yrityksissä, joissa työskentelee kaupungissa yöpyviä vierailevia työntekijöitä, Jyrki Kemppainen luettelee.

Tuntuma on, että kevät on ollut kokousrintamalla vilkas, ja alueella on käynnissä useita työmaita ja erilaisia projekteja.

Jyrki Kemppainen

– Hyviä kuukausia on ollut myös Oulu–Luulaja–Tromssa-lentoyhteydellä, Jyrki Kemppainen kertoo.

Uusi lentoreitti houkuttelee

Matkustajamäärät ovat myös kasvaneet kevään aikana. Kesäkuussa kirjattiin parhaimmillaan 175 matkustajaa viikossa. Keskiarvo oli vajaat 140 viikossa. Reitti kulkee useita kertoja viikossa.

– Yöpymistilastoihin tämän merkitys on ollut toistaiseksi vielä pieni, Jyrki Kemppainen sanoo.

– Kone on pieni, mutta matkustajavolyymit ovat olleet suhteellisen suuria.

Matkailu kokonaisuudessaan kasvussa

Työmatkustuksen kasvu on tuonut alueen hotelleihin yöpyjiä, sillä huonekäyttöaste 60,1 prosenttia on ennätyksellisen korkea. Keskimääräinen hotellien käyttöaste koko maassa on 45,5 prosenttia.

– Se ei ole ollut tällä tasolla ainakaan viiteen vuoteen tammi-toukokuun välisellä jaksolla Oulussa, BusinessOulun asiakkuuspäällikkö Jyrki Kemppainen iloitsee.

Oulun 6,6 prosentin kasvu kokonaismatkailuyöpymisissä oli suurempaa kuin muissa kuutoskaupungeissa. Helsingin (-0,9), Tampereen (5,8), Espoon (3,1), Vantaan (0,0) ja Turun (-0,6) kasvu jäi kauas Oulun luvuista.

Muidenkin matkailijoiden yöpymisten määrä kasvoi alkuvuonna. Ulkomaalaisista vieraista erityisesti puolalaiset ja saksalaiset löysivät Ouluun aiempaa paremmin. Sen sijaan venäläismatkailijoiden määrä väheni selvästi.

Lue seuraavaksi