SVT: Satoja ruotsalaisia haavoittunut sodissa viime vuosina

Ruotsin television mukaan tämä voi tarkoittaa sitä, että konfliktialueille matkustaa enemmän Ruotsissa kirjoilla olevia ihmisiä kuin tiedetään. Joukossa voi kuitenkin olla myös ihmisiä, jotka ovat olleet konfliktialueilla muista syistä, sanoo SVT:n haastattelema sotahistorioitsija.

Ulkomaat
Isis-taistelijoita järjestön propagandavideolla.
Isis-taistelijoita järjestön propagandavideolla. Reuters-TV

Ruotsin television selvityksen mukaan noin 300 Ruotsissa kirjoilla olevaa ihmistä on saanut viiden viime vuoden aikana hoitoa sodassa saamiinsa vammoihin.

SVT arvioi tämän saattavan merkitä sitä, että konfliktialueille matkustaa enemmän ruotsalaisia kuin tiedetään.

Noin 300 ruotsalaisen uskotaan matkustaneen Syyriaan tai Irakiin liittyäkseen jihadistiryhmien riveihin. Arviolta 30–50 ruotsalaista kurdia on puolestaan lähtenyt liittyäkseen ääri-islamilaista Isisiä vastaan taistelevaan rintamaan.

Tuntematon määrä ruotsalaisia on lisäksi liittynyt Irakin armeijan taisteluun Isisiä vastaan.

Ruotsin Turvallisuuspoliisin Säpon edustaja kertoo SVT:lle, että he pitävät lukua niistä, jotka liittyvät väkivaltaisiin jihadistiryhmiin. Muihin ryhmiin liittyviä ei sen sijaan lasketa, koska heidän ei katsota muodostavan uhkaa kotimaassa.

Taistelijoita vai muita?

SVT ei salassapitosäännösten vuoksi saanut tietoja siitä, keitä sodassa saamiaan vammoja Ruotsissa hoidattaneet ihmiset ovat. Kyse on kuitenkin, tietyn virhemarginaalin puitteissa, Ruotsissa kirjoilla olevista ihmisistä. Näin olleen joukossa ei voi olla vastikään saapuneista, sodassa vammautuneista pakolaisista, SVT sanoo.

SVT:n haastatteleman sotahistorioitsija Wilhelm Agrellin mukaan lukuja voi tulkita kahdella tavalla. Voi olla, että Isisin joukoissa on enemmän ruotsalaisia kuin on tiedetty, tai ruotsalaisia voi olla enemmän muissa konflikteissa.

Kuitenkin kyse voi olla myös henkilöistä, jota ovat olleet konfliktialueilla esimerkiki sairaanhoitajina tai avustustyöntekijöinä tai vierailemassa sukulaisten luona, Agrell huomauttaa.

Puolustusministeriön edustajan mukaan kuusi Afganistanissa palvellutta ruotsalaissotilasta haavoittui vuosina 2010–2012, mutta sen jälkeen ruotsalaissotilaita ei ole hoidettu sodassa saatujen vammojen takia.