Adoptoisitko kiviröykkiön? Kulttuuriympäristö kaipaa hoitajia

Keski-Suomen museo käynnistää kesän aikana vanhojen rakennusten ja muinaisjäännösten adoptointitoiminnan.

kulttuuri
Talkoolainen niittää heinää viikatteella.
Isto Janhunen / Yle

Monumenttien adoptointi aloitettu esimerkiksi Pirkanmaalla jo vuonna 2008 (siirryt toiseen palveluun) ja nyt samanlainen toiminta on rantautumassa myös Keski-Suomeen.

Kokee tekevänsä jotain, mistä itse pitää. Samalla tietää, että säilyttää kulttuuriperintöä.

Miikka Kumpulainen, amanuenssi

– Kysymys on kulttuuriympäristön hoitamisesta. Vapaaehtoistyöstä, millä saataisiin vanhoja rakennuksia ja muinaisjäännöksiä hoidon pariin. Kyse ei ole taideteosten luovuttamisesta pois museosta tai muusta tällaisesta, naurahtaa Keski-Suomen museon amanuenssi Miikka Kumpulainen.

Monumenttia ei voi adoptoida yksi henkilö, vaan koossa pitää olla isompi ryhmä yksityishenkilöitä tai vaikkapa yhdistys.

– Se on liian suuri vastuu yhdelle ihmiselle. Näistä kohteista tehdään mielellään useamman vuoden sopimus. Pääasia on, että useampi ihminen on tekemässä tätä hommaa, Kumpulainen kertoo.

Mielihyvää kulttuuriperinnön vaalimisesta

Keski-Suomesta on löydetty tähän mennessä adoptioon sopivia ehdokaskohteita, mutta tarkempia neuvotteluja maanomistajien kanssa ei ole vielä aloitettu. Joukossa on esimerkiksi kohteita, jotka eivät vielä iän puolesta ole muinaiskohteita.

– Vielä mukana ei ole yhtään rakennusta, mutta tämän kesän aikana tarkoitus on saada ensimmäinen kohde hoidon piiriin.

Tiedossa adoptoijaryhmälle on kohteesta riippuen niin niittämistä, pienen puuston ja risukon karsimista kuin maalaamista ja raivaamista. Kohteiden, oli sitten kyseessä rautakautinen kiviröykkiö tai pieni aitta, halutaan nousevan ympäristöstään ja oleva helposti lähestyttäviä. Siistitty ja hyvin hoidettu kohde voi toimia vaikka paikallismatkailun kohteena.

Kulttuuriympäristön hoitaminen voi olla kovaakin työtä, mutta se voi olla harrastus muiden joukossa. Kumpulainen uskoo, että toiminnasta voi saada mielihyvää.

– Se mikä on yleensäkin harrastuksissa, eli kokee tekevänsä jotain, mistä itse pitää. Samalla tietää, että säilyttää kulttuuriperintöä, Kumpulainen toteaa.

Syksyä kohden Keski-Suomen museon nettisivuille lisätään listoja ja tietoja adoptoitavaksi sopivista kohteista.

_Amanuenssi Miikka Kumpulaista haastatteli toimittaja Minna Matintupa. _