Lokkien joukkokuolema jäämässä mysteeriksi

Sysmässä Joutsjärvellä tapahtunut rauhoitettujen naurulokkiyhdyskunnan tuho näyttää jäävän vaille selitystä. Paikallisen osakaskunnan puheenjohtaja ottaisi lokkisaaren tarkkailuun.

Kotimaa
Saari, josta kuolleet lokit löytyivät.
Marjo Kuisma

Sysmässä tuhostusta lokkiyhdyskunnasta ei tehdä tutkintapyyntöä poliisille.

Lintuharrastaja Marjo Kuisma Päijät-Hämeen lintutieteellisestä yhdistyksestä kertoo, että ajatus tutkintapyynnöstä haudattiin yhdessä Itä-Hämeen luonnonsuojeluyhdistyksen kanssa.

Kuisman mukaan syynä on se, että lokit olivat löydettäessä olleet kuolleena jo sen verran pitkään, että kuolinsyytä ei saada selville. Niinpä myöskään syyllistä tuskin löytyisi.

Yleisöhavaintojen mukaan lokkien pesimäsaarelle on noussut juhannuksen tietämillä kaksi huppupäistä henkilöä, jonka jälkeen saarelta on kuulunut kovaäänistä hakkausta noin puolen tunnin ajan.

Se ei ole kuitenkaan tiedossa, mistä hakkausäänet ovat johtuneet eikä edes se, onko huppuhahmoilla osuutta lokkien joukkokuolemaan.

Saaren omistavassa Joutsjärven osakaskunnassa on haluja ottaa lokkisaari suojelukseen. Puheenjohtaja Heikki Rekola on harmissaan tapauksesta.

– Kyllä tämä on sellainen tapaus, että meidän täytyy kiinnittää jatkossa huomiota, ettei tämä ainakaan toistu. Ikävää toimintaa ja alueen asukkaillekin huonoa mainosta.

Rekola aikoo ottaa lokkiasian puheeksi osakaskunnan kokouksessa. Hänen mielestään saarelle voisi ehkä pystyttää kylttejä, jotka kehottaisivat välttämään maihinnousua pesimäaikaan.

Järvellä liikkuvat osakaskunnan jäsenet pitävät tästä lähin entistä paremmin silmänsä auki, arvelee Rekola.

– Ei ole käsitystä, kuka voisi tällaista tehdä. Minun ajatukseni on, että siellä on myrkkyä käytetty. Ampumiseen en jaksa uskoa, se olisi paljastunut jollakin tavalla, pohtii Rekola.

Lisätty 6.8.2015 klo 13.46 juttuun yleisöhavainto huputetuista henkilöistä ja saaresta kantautuneista äänistä.