Hyppää sisältöön

Hedelmiä, kuivajäätä ja harsoa – performanssi havainnollistaa pimeää energiaa

Taiteilijat ja tieteentekijät yhdistävät voimansa ja esittävät tieteeseen pohjautuvia performansseja, jotta ihmiset kiinnostuisivat vaikeaselkoisestakin tieteestä.

Kuvituskuva. Kuva: NASA

Tutkijat ja taiteilijat ovat päättäneet yhdistää voimansa, jotta tieteestä saataisiin helpommin lähestyttävää. Nyt käsittelyssä on vaikeasti selitettävä kosmologia ja maailmankaikkeuden pimeä energia. Avautuisikohan tämä abstrakti asia vaikkapa banaanin, kiivin, viinirypäleen, kuivajään ja harson keinoin?

Ensin pitää kuitenkin yrittää selittää, mitä se pimeä energia oikein on.

Kuinka hassua olisi, jos emme tietäisi mitä valtameri on. Pimeää energiaa voi ajatella samassa mittakaavassa maailmankaikkeuden skaalassa.

Kaisa Henttunen

– Koko maailmankaikkeuden energiatiheydestä vain 4 % on ns. valaisevaa ainetta eli esimerkiksi tähtiä, planeettoja, autoja, eläimiä ja ihmisiä. Lopusta maailmankaikkeudesta noin 30 prosenttia on pimeää materiaa ja 70 prosenttia on pimeää energiaa, kuvailee kosmologi Kaisa Henttunen Turun yliopistosta.

– Jos verrataan maapalloon, niin kuinka hassua olisi, jos me emme tietäisi mitä valtameri on. Pimeää energiaa voi ajatella samassa mittakaavassa maailmankaikkeuden skaalassa, selventää Henttunen.

Miten pimeä energia sitten taipuu taiteeksi? Kosmologi Kaisa Henttunen ja performanssitaiteilija Leena Kela kokkailevat kosmologian helpommin lähestyttäväksi. Banaanista, viinirypäleestä, kiivistä, kuivajäästä ja harsosta syntyy skalaarikenttä (matemaattinen teoreettinen konsepti, jota on hankala lyhyesti avata).

– Yksi tapa ajatella pimeää energiaa on lisätä tietyllä tavalla käyttäytyvää skalaarikenttää näihin kosmologisiin yhtälöihin. Ja sitä me olemme visualisoineet tällä kuivajäällä, sanoo Henttunen.

– Valkoinen vesihöyry käyttäytyy samalla tavalla kuin skalaarikentän tiheys käyttäytyy.

– Minulla on aina taiteilijana ollut tutkiva ote taustalla. Tässä performanssissa kiinnostaa erityisesti se, mistä kaikesta voi tehdä performanssitaidetta. Ja mitä tapahtuu, kun teen performanssitaidetta ihan toisen alan tutkijan kanssa ja miten ajatukset kääntyvät performanssiksi, pohtii taiteilija Leena Kela.

Leena Kela ja Kaisa Henttunen kehittelevät performanssia, joka havainnollistaa pimeää energiaa. Kuva: Leena Kela ja Kaisa Henttunen

Miten tiede kääntyy performansseiksi?

Kosmologi Kaisa Henttusen ja taiteilija Leena Kelan performanssi on osa_ Floating Platforms_  -hanketta, jossa tieteentekijät ja taiteilijat lyöttäytyvät yhteen tutkimaan omaa ja toistensa työskentelyä sekä miettimään, miten tieteestä voisi kertoa yleisölle performanssina.

Kahdentoista tieteen- ja taiteentekijän tulokset nähdään 11. – 13. elokuutaAboagora-symposiumia ja syyskuussaNew Performance Turku-tapahtumissa.

Vaikka kosmologiset mallit ovat pelkkää matematiikkaa, niin olisi mukavaa jos ihmiset eivät pelkäisi niitä.

Kaisa Henttunen

Kaisa Henttusen ja Leena Kelan työ on nähtävissä Tähtitorninmäellä Turussa. Lisäksi tällä hetkellä residensseissä ovat ääni- ja performanssitaiteilija Juha Valkeapää yhdessä ääniarkeologi Riitta Rainion kanssa sekä norjalainen performanssitaiteilija Kurt Johannessen yhdessä biologi Mia Röngän kanssa.

– Vaikka teoreettinen fysiikka ja kosmologiset mallit ovat pelkkää matematiikkaa, niin olisi mukavaa jos ihmiset kiinnostuisivat näistä asioista eivätkä pelkäisi niitä, sanoo Kaisa Henttunen.