Malesialaisministeri: Reunionilta löytynyt lisää koneen osia

Ilmoituksen tehnyt liikenneministeri sanoi, ettei voida vahvistaa ovatko nyt löydetyt osat peräisin kadonneesta koneesta.

Ulkomaat
Liow Tiong Lai
Liow Tiong LaiLukas Coch / EPA

Malesian liikenneministeri Liow Tiong Lai sanoi torstaina, että malesialainen etsintäryhmä on löytänyt Reunionin saarelta lisää lentokoneen osia.

– Olemme löytäneet monia erilaisia osia, kuten ikkunaruutuja, alumiinifoliota ja istuintyynyjä, Liow sanoi.

– Osat ovat pieniä, emmekä vielä voi sanoa, ovatko ne peräisin kadonneesta koneesta. Niiden alkuperä on tarkistettava. Voin vahvistaa ainoastaan, että osat ovat peräisin lentokoneesta.

Liowin mukaan osat on lähetetty Ranskaan tutkittaviksi. Hänen mukaansa Malesia on pyytänyt muita alueen maita, kuten Mauritiusta ja Madagaskaria, tarkistamaan rantojaan mahdollisten koneenosien varalta.

Liow sanoi, että huoltohistoria todistaa, että viime viikolla Reunionilta löytynyt lentokoneen siiven osa kuuluu kadonneelle Malaysia Airlinesin MH370-lennolle. Liow sanoi, että malesialaiset tutkijat ovat vakuuttuneita osan alkuperästä. Liowin mukaan osan tiivistysaineet ja maali vastaavat kadonneen lentokoneen huoltohistoriaa.

Hän sanoi ymmärtävänsä, miksi ranskalaiset tutkijat eivät ole vielä ehdottomasti todenneet siiven alkuperää.

– Kunnioitamme heidän päätöstään tulosten julkistamisesta, mutta malesialaiset tutkijat ovat täysin vakuuttuneita osan alkuperästä, Liow sanoi.

Malesian pääministeri Najib Razak sanoi torstaina, että siiven osa on peräisin kadonneesta koneesta. Ranskalaiset tutkijat eivät vielä ole julkistaneet mielipidettään.

Merivirtauksia esittävä kartta.
Yle Uutisgrafiikka

Matkustajien omaiset epäilevät viranomaisten lausuntoja

Australian liikenneministeri Warren Truss sanoi, että Malesialla, joka johtaa tutkimuksia kadonneesta lennosta, oli oikeus tehdä julkistus. Australian viranomaiset ovat kuitenkin myös sitä mieltä, että osa on "suurella todennäköisyydellä peräisin MH370:stä". Myös Malaysia Airlines on sanonut osan olevan peräisin sen koneesta.

Nimettömänä pysytellyt australialaisviranomainen kuitenkin kertoi uutistoimisto AP:lle, että Razakin lausunto on aiheuttanut ihmetystä. Hänen mukaansa on ihmetelty, miksi lausunto julkistettiin ennen kuin kaikki osaa tutkineet asiantuntijat olivat yhtä mieltä sen alkuperästä. Hänen mukaansa julkistuksesta ei ollut päätetty yhdessä asiaa tutkivien maiden kesken, vaan Malesia oli tehnyt sen oma-aloitteisesti.

Australian viranomaiset ovat sanoneet jatkavansa edelleen viime lokakuussa aloitettua koneen hylyn etsintää merialueelta 4 000 kilometriä itään Reunionin saarelta.

Ristiriitaisuudet osan alkuperän julkistamisessa ovat suututtaneet koneen matkustajien omaisia. Monet heistä jopa epäilevät, että eri maiden viranomaiset salailevat totuutta tai että osa ei olisikaan peräisin kadonneesta koneesta tutkijoiden lausunnoista huolimatta.

Lähteet: AP, AFP, Reuters